Veridice 512 – Fișa postului liderilor puternici (II)

În ediția precedentă am discutat despre prima serie de responsabilități pe care liderii puternici le au în fișa postului. Ne reamintim pe scurt: scopul nobil, asumarea misiunii, devotamentul oamenilor, câștigul echipei, trăirea principiilor etice și leadershipul comunităților. Astăzi continuăm cu o nouă serie de responsabilități pentru lideri – fie că vorbim despre afaceri mici sau corporații, instituții sau autorități centrale sau locale.

Responsabilizarea oamenilor presupune măcar ceva libertate și decizie. Dacă doar execută mecanic ordine nu au cum să-și asume responsabilitatea acestora. Prin urmare ne asigurăm că toți membrii organizației au autonomie asupra modului în care își exercită atribuțiile. Trebuie să aibă suficientă libertate în slujirea scopului și misiunii. Îi încurajăm să își asume mediul de lucru și să obțină rezultate cu libertate de acțiune cât mai mare cu putință pentru fiecare rol.

Lideri Puternici – Fișa Postului | #Autonomie

  • Responsabilizare = autonomie
  • Autonomie = libertate + decizie
    – îndeplinirea atribuțiilor
    – slujirea scopului + misiunii

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

Ca lideri trebuie să îi îndemnăm pe oameni să-și asume provocări care îi vor solicita și care îi vor obliga să dobândească noi moduri de a gândi și acționa. Promovăm în organizațiile noastre o mentalitate concentrată pe evoluție, dezvoltare, creativitate și inovație. Prin urmare, trebuie să eliminăm teama de eșec, de asumare inteligentă a riscurilor și creăm o cultură a valorificării lecțiilor învățate din teste eșuate cu accent pe a nu repeta greșelile.

Lideri Puternici – Fișa Postului | #Evoluție

  • Asumarea provocărilor
    >> noi moduri de a gândi și acționa
  • Mentalitate concentrată pe
    evoluție, dezvoltare, creativitate și inovație>> eliminarea fricii de eșec
    asumarea inteligentă a riscurilor
    învățarea lecțiilor
    nerepetarea greșelilor

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

Sistemul de recompensare trebuie să fie unul echitabil și competitiv. Ca lideri trebuie să rezolvăm chestiunea salarizării pentru a elibera oamenii de o grijă care îi poate deturna de la responsabilitățile lor. Este normal ca oamenii să caute slujbe bine plătite. Este benefic să facem tot posibilul să le oferim această siguranță materială. Atenție însă – sistemul de recompensare trebuie să atragă oameni cu caracter și competență care cred în misiune, NU mercenari. Prin urmare, odată ce o bază materială adecvată este asigurată, trebuie să construim un sistem de beneficii care să răspundă unor nevoi mai profunde ale oamenilor.

Lideri Puternici – Fișa Postului | #Recompensa

  • Echitabil și competitive
  • Siguranță materială
  • Atragere oameni cu
    caracter și competență
    care cred în misiune și valori
    NU mercenari

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

Noi, liderii, trebuie să creăm o cultură organizațională stabilă și sustenabilă bazată pe cei 4 piloni: (1) definește standardele, (2) demonstrează standardele, (3) discută respectarea standardelor și (4) deleagă practicarea lor. Odată ce ele sunt definite, clar comunicate și trăite zilnic în propria viață, cerem tuturor respectarea standardelor și propagarea lor către toate nivelurile ierarhice.

Lideri Puternici – Fișa Postului | #Standardele

  1. Definiția
  2. Demonstrarea
  3. Respectarea
  4. Propagarea

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

Liderii puternici înțeleg că ei înșiși sunt modelul tuturor celor din companie. Nu contează ce spun prezentarea oficială, procedurile sau website-ul companiei. Oamenii copiază modelul liderului – cine este ca om, ce valori îi conduc deciziile, cum interacționează cu ceilalți. Ca lideri, atunci când observăm că cineva deviază de la valorile companiei, nu lansăm atacul reproșurilor, ci întrebăm cu calm care a fost raționamentul. Astfel oamenii vor face la fel: când consideră că noi ne-am abătut de la valori ne vor întreba cu calm care a fost raționamentul nostru. Este important ca orice abatere de la valori să fie corectată cu blândețe și fermitate. Altfel, virusul abaterilor se va răspândi rapid în companie și va dizolva sistemul de valori.

Lideri Puternici – Fișa Postului | #Modelul

  • Liderul = modelul
    – cine este ca om (gândire, vorbire, acțiune)
    – ce valori îi controlează deciziile
    – cum interacționează cu ceilalți

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

Liderii puternici își asumă responsabilitatea necondiționată în fața oricăror circumstanțe cu care se confruntă. Doar asumându-ne contribuția la problemă putem fi și parte din soluție. Trebuie să ne concentrăm pe acele elemente care sunt în controlul nostru. Ce lipsuri sau limitări ale noastre au contribuit la situația creată? Ce trebuie să facem diferit noi, liderii, ca situația să nu se repete? Astfel oferim oamenilor modelul sănătos de asumare a responsabilității și schimbării în bine.

Lideri Puternici – Fișa Postului | #Soluția

  • Asumarea resposabilității
    (contribuția personală)>> redobândirea controlului
    doar dacă ești parte din problemă
    poți fi și parte din soluție

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

În lipsa acestui model, instinctul de conservare va acapara situația. Fiecare va face tot posibilul să demonstreze că nu el sau ea este de vină. Altcineva a greșit. Situația era în afara controlului lor. Pe scurt, rețeta sigură pentru escaladarea conflictului și instalarea haosului.

Lideri Puternici – Fișa Postului | #Soluția

  • ! nu este despre cine este de vină
    ci despre cine ce va face diferit
    pentru a nu se repeta problema.

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

Liderii puternici nu sunt perfecți, nici geniali, nici superiori celor pe care îi conduc. În schimb ei sunt onești – cu ei înșiși, cu cei din jur. Sunt egali cu propria conștiință – fac ceea ce zic altora să facă. Sunt asumați – cer de la ei mai mult decât de la orice alt angajat. Și sunt de neclintit în atingerea scopului nobil, îndeplinirea misiunii și respectarea valorilor companiei – în interiorul ei și în comunitatea din care face parte.

Lideri Puternici – Fișa Postului | #Realitatea

  • Ce NU este liderul
    perfect, genial, superior
  • Ce ESTE liderul
    onest, consecvent, asumat! de neclintit în atingerea scopului nobil
    îndeplinirea misiunii și
    respectarea valorilor companiei

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare continuăm detalierea fișei de post pentru lideri puternici. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicația mobilă din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Lider Autentic :

Noul Leadership:

Navigare articole

← Veridice 511: Fișa postului liderilor puternici (I)Veridice 513: Fișa postului liderilor puternici (III) →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *