Veridice 424 – Capcanele Schimbării de Management

Trecem printr-o perioadă în care companiile își revizuiesc poziția în piață, planurile de viitor și oamenii cu care le vor putea îndeplini. Multe organizații analizează decizii cu impact major, cum ar fi și schimbări în echipa de management sau o reorientare a activității comerciale.

Astăzi discutăm despre modul în care decizii nepotrivite culturii organizaționale transformă peste noapte mediul de lucru dintr-unul tensionat într-unul toxic.

Organizațiile sunt în căutarea reinventării pentru a face față schimbărilor actuale. Fie că este vorba despre comportamentul consumatorilor, impactul noilor tehnologii sau restricțiile pandemiei – companiile încearcă să găsească soluțiile supraviețuirii. În acest context, presiunea crește pentru a găsi oameni bine pregătiți, noi modalități de a crește rezultatele, sau chiar o nouă echipă de management.

#New Management

Reinventarea Companiilor

  • Comportamentul consumatorilor
  • Impactul noilor tehnologii
  • Restricțiile pandemiei>> soluții de supraviețuire
    – oameni bine pregătiți
    – nou management
    – creștere rezultate

Sursa: Veridio.ro

 

În special în cazul schimbărilor de management, s-a dovedit de foarte multe ori că procesul nu este deloc simplu. Procesul de recrutare este plin de capcane, foarte riscant și extrem de costisitor.

#New Management

Provocări

  • Recrutare dificilă
    – capcane
    – riscuri
    – costuri

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

 

De exemplu, chiar dacă managerul ales este competent și are un CV impresionant, dacă nu este compatibil cu acea cultură organizațională, demersul poate duce la rezultate catastrofale. Nu numai că nu va funcționa, însă vor exista și costuri mari cu reparațiile ulterioare.

#New Management

Dilemă

  • Manager competent
  • CV ImpresionantDAR
  • Incompatibil cu acea cultură organizațională
    >> rezultate catastrofale

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

 

Aducerea unui nou management este un proces similar unui transplant de organe vitale. Cel mai mare risc este respingerea transplantului.

#New Management

Transplant de organe vitale

(!) Reacția de respingere

Sursa: Veridio

 

În primul rând trebuie identificate criteriile de compatibilitate. Iar principalul criteriu nu este competența și nici rezultatele anterioare, ci este capacitatea acestuia de a se adapta la noul mediu de lucru. Cunoaștem vorba devenită celebră care spune că oamenii se angajează primordial după atitudine și nu după competențe. Competențele pot fi dobândite sau asimilate.

#New Management

Pregătirea transplantului

  • Compatibilitate
    > principalul criteriu
    >> capacitate de adaptare

Sursa: Veridio

 

În același timp, trebuie pregătit corpul pacientului, în cazul nostru, echipa existentă. Trebuie să fie înțeleasă nevoia de schimbare, de ce este nevoie de cineva din afara companiei și nu este promovat cineva intern, care vor fi obiectivele noului management și etapele de implementare. În același timp vor trebui definite clar așteptările acționarilor de la noua echipă managerială. Ce să facă și în cât timp? Pentru că rareori s-au văzut minuni peste noapte.

#New Management

Pregătirea pacientului

  • Nevoia schimbării
  • Motivația cooptării unui extern (nu promovat cineva din intern)
  • Obiective + așteptări
  • Etape de implementare
  • Clarificarea așteptărilor acționarilor

Sursa: Veridio

 

Odată ce noul management intră în acțiune, este esențial să existe claritate cu privire la rolul asumat, fermitate și încredere. Iar aceasta de cele mai multe ori se câștigă prin contact direct și pe baza acțiunilor noului leadership.

Rolul acestuia este și acela de a insufla oamenilor un devotament profund față de îndeplinirea misiunii organizației cu eficiență și integritate în așa fel încât echipa să iasă victorioasă. Să inspire oamenii să dea tot ce au mai bun în fiecare zi, fără să resimtă asta ca o povară, ci ca o sursă regenerabilă de energie. Să se simtă motivați pentru a rămâne implicați și a căuta mereu soluții pentru atingerea obiectivelor organizației.

#Leadership Benefic

Rolul Leaderilor

  • a insufla devotament profund pentru misiune (eficiență + integritate)
  • a inspira oamenii să dea tot ce au mai bun
  • a motiva oamenii pentru implicare>> leadership benefic

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

 

Cultura organizațională este un ecosistem fragil. Numeroase mecanisme interdependente trebuie îngrijite pentru a prospera. O cultură puternică funcționează ca un accelerator de performanță capabil să creeze schimbări uriașe, având suportul și implicarea fiecărui membru al ei.

#Leadership Benefic

Cultura organizațională

  • Ecosistem fragil
  • Numeroase sisteme interdependente
  • Accelerator de performanță
    > schimbări uriașe
    > suport + implicare

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

 

Prin urmare, toate strategiile, procesele și procedurile din lume nu vor putea compensa lipsurile managementului în privința competențelor legate de înțelegerea naturii umane. Leaderii trebuie să își asume acest rol dual pe care îl îndeplinesc pentru echipele și organizațiile lor. Da, trebuie să fie pregătiți tehnic – în privința specificului industriei și instrumentelor de management. Da, trebuie să aibă capacitatea de a traduce o viziune în obiective concrente, clare și eficiente.

#Leadership Benefic

Rol dual (1) – Tehnic

  • Cunoștințe specifice domeniului
  • Instrumente de management
  • Crearea unei viziuni pentru viitor
  • Formulare de obiective – concrete, clare, eficiente.

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

 

Însă, în egală măsură, trebuie să aibă o bună cunoaștere a oamenilor – a motivației și devotamentului lor. Oricât de genial este leaderul, nu poate compensa atitudinea unei întregi organizații demotivate, temătoare sau chiar ostile. Asta nu înseamnă că un leader trebuie să accepte performanțe scăzute sau că nu trebuie să orchestreze schimbări majore atunci când ele sunt necesare. Dar înseamnă că are nevoie de o paletă mai largă de competențe, toate fiind necesare pentru a duce organizația la următorul nivel.

#Leadership Benefic

Rol dual (2) – Uman

  • Motivație
  • Devotament
  • Implicare

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

 

Dacă aceste lucruri nu se întâmplă, o schimbare de management greșită conduce companiile într-o situație chiar mai grea decât cea dinaintea schimbării. Altfel spus, poate transforma o atmosferă tensionată într-una realmente toxică. Iar acest lucru va trebui evitat cu orice preț. Pe de altă parte, ca o circumstanță atenuantă, spune autorul cărții Revoluția Sensului, după întâlniri cu zeci de organizații, că liderii extrem de performanți – dacă vorbim despre aceia care îi inspiră pe oameni și insuflă cu adevărat implicare – sunt mai rari decât tigrii albi.

Astfel, transformarea în acest tip de lideri reprezintă de fapt provocarea pentru o adevărată revoluție a sensului.

 

Ne oprim aici pentru astăzi. Săptămâna viitoare revenim cu noi subiecte veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina noastră de Facebook și în aplicația mobilă „Adrian Vascu” din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *