Una dintre profesiile momentului este și cea de evaluator autorizat – adică specialiștii care stabilesc valoarea unor bunuri precum cele imobiliare sau auto, întreprinderi și alte bunuri aparținând unei persoane sau unei companii.
Forma de exercitare a profesiei o întâlnim sau individuală, ca în multe alte profesii liberale, sau în cadrul unei companii specializate.
Avantajul celei de a doua variante constă în posibilitatea de a învăța de la colegii cu experiență secretele meseriei. Sună ușor, dar este dificil, căci evaluatorii lucrează mereu sub presiunea termenului de predare și instruirea unui junior îngreunează munca de zi cu zi.
În profesia de evaluator, ca și în celelalte profesiile liberale, teoria este doar baza, practica face diferența. De aceea este esențială etapa dezvoltării profesionale prin cursuri de formare, examene și diplome care atestă competențele specifice, precum cea de evaluator autorizat ANEVAR.
În București, salariile medii ale evaluatorilor cu experiență de 4-5 ani sunt undeva la 4000-5000 de lei net. Pentru început tinerii se pot aștepta la salarii de 2000 – 3000 de lei net, perspectiva pe termen lung fiind de 12.000 – 15.000 de lei net pentru cei care ajung în poziții de conducere. În restul țării, nivelul de salarizare scade cu 10-20%, în funcție de regiune.
În timp, având experiența, reputația și acreditările necesare, un evaluator poate face tranziția către antreprenoriat. Însă doar după ce va „evalua” cu atenție diferența dintre ce înseamnă să știi să faci evaluări și ce înseamnă să te pricepi să faci o afacere din a ști să faci evaluări.
Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe Facebook.