Veridice 209 – Componența CES a fost schimbată peste noapte

Bun găsit!
Probabil nu foarte mulţi dintre dumneavoastă ştiu exact ce înseamnă sau ce face Consiliul Economic și Social din România. Are rol esențial în procesul legislativ al guvernului, pentru că analizează și avizează toate proiectele de acte normative inițiate de Executiv.

Ei bine, Guvernul a schimbat peste noapte componența acestui consiliu. Din cele 15 organizații care erau reprezentate în consiliu cu un mandat care ar fi expirat abia în 2020, au fost păstrate doar două. Decizia premierului este deja în Monitorul Oficial şi, potrivit acesteia, pe lângă alte categorii sociale importante, nici profesiile liberale nu mai sunt reprezentate astăzi în Consiliul Economic și Social.

Concret, avocații, arhitecții, notarii, evaluatorii, practicienii în insolvență, auditorii, consultanții fiscali și alte profesii liberale nu mai pot contribui cu experiența lor la elaborarea unor legi drepte și eficiente pentru noi toți.

Dincolo de obligativitatea legală a transparenței decizionale, consultarea celor care sunt direct implicați și afectați de legile inițiate de Executiv are și un avantaj major pentru guvern și majoritatea parlamentară care îl susține: riscul de a greși major se reduce foarte mult! Liberii profesioniști reprezintă o pondere importantă în societatea civilă. Ei sunt specialiștii care lucrează cu aceste lucruri zilnic și cei mai în măsură să evalueze care sunt prevederile unui proiect de lege care nu pot fi aplicate, contrazic alte prevederi sau pot bloca o procedură și care ar fi soluțiile ce pot rezolva problemele existente.

Poate Guvernul va reveni totuşi asupra deciziei luate și, în final, nu ar face decât să respecte legea. Atât pentru astăzi. Ne revedem săptămâna viitoare. Până atunci, numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *