Bine v-am regăsit! Vorbim astăzi despre importanța diferenței dintre prețurile cerute și cele efectiv tranzacționate.
Știm că a crescut prețul cerut pe metru pătrat, însă nu știm ce s-a întâmplat cu cel real de vânzare, cu o singură excepție astăzi în România: Cluj Napoca.
Cea mai transparentă piață imobiliară din țară a atins în 2017 pragul de 600 milioane de euro, 31% din această valoare fiind achiziționată prin finanțare bancară.
Apartamentele au reprezentat 63% din totalul tranzacțiilor, doar 20% fiind achiziționate prin credit bancar. Prețul mediu pe metru pătrat efectiv tranzacționat a crescut în 2017 cu peste 20% față de anul precedent, depășind pragul de 1200 euro.
Este important de reținut faptul că prețul variază destul de mult în funcție de zona, tipul și starea proprietății. Studiați cu atenție înainte de a lua o decizie.
Capitala Transilvaniei atrage investitori din aproape toate județele țării, astfel o treime din totalul tranzacțiilor au fost făcute de către cumpărători din afara Clujului.
Dinamismul pieței imobiliare este dovedit și de dublarea suprafeței de teren tranzacționată în 2017 față de anul precedent, ceea ce semnalizează intențiile dezvoltatorilor imobiliari de expansiune.
Cu 40% a crescut și segmentul proprietăților mari, de tip office sau industrial, care reprezintă cca 20% din valoarea totală tranzacționată, fiind finanțat prin credite bancare în proporție de 74%.
Evoluția pieței imobiliare confirmă creșterea economică din Cluj Napoca. În ultimii patru ani, PIB-ul județului Cluj a crescut cu peste 60% iar salariul mediu în zonă a trecut de trei mii de lei, depășind media națională.
Despre evoluția puterii de cumpărare imobiliare din România, discutăm săptămâna viitoare. Până atunci, ne găsiți și pe facebook. Numai bine!