Bine v-am regasit!
Vorbim astăzi despre eșecul în afaceri și de cum ajunge să fie o o lecție pe care orice antreprenor ar trebuie să o învețe.
Fie că la mijloc este vorba de proastă administrare, de parteneri de afaceri neserioși ori pur și simplu de contextul economic regional, crizele în afaceri sunt la ordinea zilei.
Anul acesta, în doar patru luni, mai bine de două mii de firme au inntra în insolvență. 90 la sută dintre ele nu ajung niciodată să se redreseze, așa că următorul pas este falimentul.
Motivele? Pentru început, crizele interne pot proveni din structura manageriala precară. De exemplu, funcțiile de conducere sunt ocupate pe criterii de rudenie și nu pe competente. Prin urmare, oamenii care au puterea de decizie nu sunt specialiști și nu pot decide în interesul companiei.
O alta zona de vulnerabilitate interna o reprezinta lipsa unor reguli comune respectate de catre toata lumea respectiv luarea unor decizii dupa bunul plac al managementului. Aceste situatii sunt cu atat mai delicate de exemplu atunci cand se refera la decizii de utilizare a banilor, care provin din credite bancare.
Afacerile pot fi blocate însă și de factorii externi. Facturile neîncarsate la timp este unul dintre motivele care duce compania în blocaj financiar. În România, mai bine de 10% dintre firme au raportat plătiți restante la furnizori. La nivelul întregii economii, toate aceste restanțe înseamnă aproape 60 de miliarde de lei.
Nu în ultimul rand, modificarile legislativ-fiscale aparute peste noapte cum ar fi: cresterea salariului minim pe economie, majorari de taxe pe forta de munca, cresteri de TVA sau impozit pe. profit, samd pot pune o afacere pe linia de avarie. Acestea sunt însă situatii imposibil de anticipat iar contracararea efectului lor are succes daca afacerea se bazeaza pe reguli si a trecut de zona de management empiric.
Săptămâna viitoare vom vorbi despre un alt risc: ce se întâmplă atunci când omul care a puse bazele afacerii se retrage. Cine va prelua afacerea? Răspunsurile, marțea viitoare. Toate cele bune!