In promo-ul emisiunii noastre figureaza intrebarea „Cum se calculeaza prejudiciile”?, o intrebare care nu are un raspuns fara echivoc in nici un loc (ca vorbim de lege, ca vorbim de cursuri la facultate, carti samd)
Deci haideti sa discutam cateva lucruri despre acest subiect.
Ce inseamna de fapt prejudiciu? O definitie este: prejudiciul reprezinta rezultatele dăunătoare, de natură patrimonială sau morală, consecinţe ale încălcării sau vătămării drepturilor şi intereselor legitime ale unei persoane.
In literatura de specialitate exista o multime de clasificari si teme de discutii despre prejudicii.
Avem asadar: prejudicii patrimoniale, prejudicii nepatrimoniale sau daune morale, prejudicii previzibile si imprevizibile, prejudicii individuale, colective si in masa, prejudicii instantanee si succesive, opinia cum ca prejudiciile ar trebui sa fie certe, directe si personale s.a.m.d
Datorita complexitatii si implicatiilor majore ale acestui concept, in practica judiciara cred ca ar trebui sa i se acorde o atentie sporita, mai ales cand existenta sau nu a unui prejudiciu poate sa influenteze viata unor oameni. Voi vorbi in cele ce urmeaza de prejudiciile din domeniul financiar.
Sunt perfect de acord ca orice suma de bani cu care statul, sau o persoana fizica, in egala masura, au fost prejudiciati sa fie recuperata si cei responsabili sa raspunda conform legii. Cu o conditie insa foarte clara, ca acest prejudiciu sa fie stabilit transparent si consistent. Si nu pe baza unor calcule subiective considerate de fapt opinii, si nu o dovada ca suma de bani considerata drept prejudiciu ar fi existat sub forma materiala.
Voi merge mai departe dandu-va un exemplu din domeniul de activitate al evaluarii bunurilor.
Intr-un caiet de sarcini recent exista inserata urmatoarea fraza:
„Evaluatorul răspunde pentru corecta aplicare a standardelor de evaluare si va raspunde civil sau penal, după caz, în situaţia în care se vor constata, ulterior vânzării, eventuale prejudicii aduse Ministerului Energiei”
In aparenta afirmatia pare a proteja interesele statului deci este o afirmatie de bun simt.
Care sunt insa marele neajunsuri si capcane ale acestei solicitari vom analiza in emisiunea viitoare.
Până atunci, ne găsiți și pe facebook. Toate cele bune!