Am vorbit in multe dintre episoadele Veridice despre impozitele pe cladiri, ce inseamna ele si cum ne privesc pe noi contribuabilii, daca suntem persoane fizice sau juridice, respectiv daca detinem cladiri cu utilizare nerezidentiala sau mixta. Gasiti pe pagina de facebook a emisiunii inregistrarile pentru fiecare dintre situatiile posibile.
Spuneam tot atunci, ca noile reguli fiscale au „decuplat” valoarea fiscala de valoarea contabila a cladirilor, ceea ce a generat o perioada de neclaritate in ceea ce priveste actualizarea de catre firme a valorilor cladirilor inregistrate in situatiile financiare.
Cu alte cuvinte, toate cladirile apartinand unei firme sunt inregistrate in contabilitatea acesteia, iar valorile contabile, inregistrate dupa regulile specifice, in absenta unei noi evaluari, nu suporta nici un fel de modificare, alta decat amortizarea, ceea ce in anumite situatii si momente in timp, indeparteaza valoarea contabila de valoarea justa a acestor cladiri.
Pentru ca valorile fiscale erau suprapuse cu una dintre valorile contabile (valoarea de inventar a cladirii) s-a dezvoltat pana in anul 2015 un reflex, ca odata la 3 ani, sa fie actualizate valorile cladirilor, lovind „doi iepuri dintr-o lovitura” adica sa fie aduse la zi atat valoarea fiscala cat si valoarea contabila.
Dupa 1 ianuarie 2016, intreaga atentie a fost concentrata pe noile reguli fiscale, fiind mutata din actualitate, evaluarea strict in scopuri contabile.
Sesizez ca acum la 3 ani dupa noile reguli, a inceput sa capete un rol distinct aceasta evaluare, numita si evaluare pentru raportare financiara, respectiv asigurarea pentru actionari, management si auditorii financiari, ca valorile inregistrate in situatiile financiare reprezinta valori juste si pot furniza analize bilantiere corecte, ca baza a deciziilor de desfasurare viitoare a afacerilor.
Aceasta „reevaluare” nu mai este dictata de termene stabilite de catre vreo lege, ci are loc, la solicitarea firmelor, atunci cand, situatia concreta a companiei o impune. Este acea activitate care iese din sfera „o facem pentru ca trebuie” si intra in sfera ” o facem pentru ca ajuta bunul mers al businessului”
Din categoria evaluarii pentru raportare financiara fac parte si activitati specifice, una dintre ele fiind alocarea pretului de achizitie al unei proprietati imobiliare compusa din teren si, una sau mai multe cladiri, despre care vom vorbi in emisiunea viitoare.
Pana atunci va doresc toate cele bune!