Notiunile de impozit sau taxa, insemnand de regula o povara fiscala, au fost considerate de multe ori sinonime, utilizarea uneia sau alteia reprezentand o optiune de ordin semantic.
Referitor la cladiri, cele doua notiuni nu inseamna acelasi lucru. Impozitul este aferent tuturor celor care sunt proprietarii unei cladiri, indiferent daca este persoana fizica sau juridica iar taxa pe cladiri este datorata de catre utilizatorul cladirii (concesionar, chirias) pentru cladirile proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ teritoriale.
Pe langa diferenta de denumire exista, si o diferenta de fond privind modul de calcul al valorii impozabile. Astfel, dupa cum am semnalat in emisiunile anterioare, impozitul pe cladiri nu mai este conexat cu valoarea contabila a cladirilor. In schimb taxa pe cladiri a ramas asociata cu valoarea inscrisa in contabilitatea proprietarului cladirii (adica a statului) care trebuie comunicata concesionarului sau chiriasului.
Pe langa acest aspect al neuniformitatii tratamentului valorii impozabile pentru cladirile apartinand statului si care sunt inchiriate, versus celelalte cladiri, o problema semnificativa, o reprezinta dificultatea in care se regasesc atat reprezentanti ai administratorilor cladirilor de stat, cat si chiriasii acestora, cand trebuie sa completeze declaratia fiscala, intalnind deseori urmatoarele situatii:
Suprafata inchiriata este compusa de fapt din una sau mai multe incaperi dintr-o cladire, suprafata neinregistrata distinct in contabilitatea proprietarului. De regula, in situatiile financiare ale institutiilor publice este inregistrata o singura valoare pentru o cladire si nu o defalcare pe incaperi. Care ar fi si impozibila. Ce valoarea va transmite proprietarul cladirii astfel incat impozitul sa fie unul just si sa nu intalnim situatii in care chiriasul trebuie sa plateasca, de exemplu, un impozit mai mare decat chiria de piata? Aceasta valoare nu rezulta direct din situatiile financiare si poate una dintre solutii, pe langa clarificarea legislativa, o reprezinta realizarea unui raport de evaluare de catre proprietar, doar pentru incaperile care fac obiectul inchirierii, daca acest lucru este posibil.
Cat despre taxa pe cladiri aferenta tuturor contractelor de inchiriere a unor parti dintr-o cladire apartinand unei institutii publice, nu cred ca ea poate fi platita si pentru terase fara pereti care sunt inchiriate ci doar pentru acele suprafete care respecta definitia cladirii din Codul Fiscal.
Pana saptamana viitoare va doresc toate cele bune!