Asa cum am precizat in emsiunea anterioara, va voi prezenta cateva informatii referitoare la declaratia fiscala care trebuie completata de catre persoanele fizice.
Vedeti pe ecran formularul elaborat de Ministerul Dezvoltarii, destul de intortocheat, si care exista la toate primariile din Romania. Pe baza acestuia fac urmatoarele precizari, sper eu valabile pentru toate primariile din Romania (pentru ca se mai aplica si proverbul „cate case atatea obiceiuri”):
Formularul nu trebuie completat de catre toate persoanele fizice care detin un imobil de locuit, ci doar de acele persoane fizice care au achizitionat un imobil, sau de catre proprietarii unor locuinte a caror destinatie s-a modificat in nerezidentiala sau mixta.
Formularul este acelasi pentru toate tipurile de destinatii: rezidentiala, nerezidentiala sau mixta (carton 1)
Regasiti doua teme principale: datele de identificare ale contribuabilului si date de identificare ale imobilului (carton 2 si carton 3).
La prezentarea cladirii apare notiunea de Valoare de achizitie (carton 4). Atrag aici atentia ca va trebui completat doar cu valoarea cladirii, care de multe ori nu rezulta explicit din contractul de vanzarecumparare. Daca trebuie sa declarati o locuinta noua, casa de locuit, iar pretul din contract contine si valoarea terenului, va trebui sa defalcati acest pret de achizitie, iar in aceasta rubrica din declaratie sa inscrieti doar valoarea cladirii.
Pentru sectiunile rezidentiala sau nerezidentiala lucrurile sunt destul de clare, completandu-se rubricile de la capitolul IV si V (cartoanele 3 si 5)
Pentru destinatia mixta, lucrurile nu sunt chiar atat de clare. Dupa cum ati vazut in schema pe care am prezentat-o saptamana trecuta, un element definitoriu in declararea utilizarii mixte il reprezinta faptul ca suprafetele rezidentiale si nerezidentiale pot sau nu pot fi delimitate, situatie subliniata si in capitolele VI si VII din declaratie (cartonul 6).
Dupa cum puteti observa, formularul nu are o sectiune distincta aferenta destinatiei mixte si de aceea, odata ce ati stabilit ca suprafetele pot fi delimitate distinct, sa aveti grija ca la capitolul V sa completati doar suprafata aferenta destinatiei nerezidentiale si nu intreaga suprafata a imobilului.
In cazul in care suprafetele nu pot fi identificate distinct, va gasiti in situatia ca respectiva cladire sa fie considerata integral rezidentiala sau nerezidentiala.
Gasiti aceste detalii si pe pagina de facebook a emisiunii si va dau intalnire saptamana viitoare, cand vom discuta despre Declaratia aferenta persoanelor juridice.
Toate cele bune!