Dupa ce in emisiunea trecuta am vorbit despre modificarile din codul fiscal privitoare la contribuabilii persoane juridice, astazi vom continua cu aspectele referitoare la cladirile rezidentiale ale acestora.
O prima precizare importanta se refera la tratamentul diferit care se aplica asupra cladirilor rezidentiale si nerezidentiale ale persoanelor juridice, atat in ce priveste valoarea impozabila, cat si in ce priveste cota de impozitare.
Asa cum am amintit in emisiunea anterioara, pana la modificarea codului fiscal, valorile impozabile erau preluate din situatiile financiare, iar pentru calculul impozitului, se utiliza aceeasi cota de impozitare, indiferent daca utilizarea cladirii era rezidentiala sau nerezidentiala, si aceasta cota era cel mai frecvent cuprinsa intre 1 si1,5%.
Dupa noile reguli, cladirile rezidentiale se trateaza distinct de cladirile nerezidentiale, adica pentru cladirile rezidentiale se aplica o cota de impozitare cuprinsa intre 0,08 si 0,2%, deci minima este de aproape 20 de ori mai mica decat cota anterioara. In special din acest motiv impozitele pe cladirile rezidentiale apartinand persoanelor juridice a scazut semnificativ.
In ce priveste valoarea impozabila, aceasta se stabileste de catre un evaluator autorizat, care insa are in vedere o metodologie identica cu cea pe care o aplica autoritatile locale, atunci cand calculeaza valoarea impozabila a contribuabililor persoane fizice si care difera de metodologia aplicata cladirilor nerezidentiale.
Datorita particularitatilor de mai sus ale acestui impozit, companiile au avut posbilitatea sa isi reevalueze cladirile, din ratiuni fiscale, chiar daca de la ultima reevaluare nu au trecut trei ani.
Recapituland deci, cladirile rezidentiale ale persoanelor juridice au o valoare impozabila rezultata dintr-un raport de evaluare realizat de catre un evaluator autorizat iar cota de impozitare este stabilita de catre autoritatile locale din intervalul 0,08 – 0,2%. Se tot discuta in spatiul public si prin diverse proiecte de modificare a codului fiscal, ca intervalul dintre doua evaluari, fara cresterea „penalizatoare” a cotei de impozitare sa fie de 5 ani si pentru persoanele juridice. Deocamdata au ramas in vigoare prevederile referitoare la crestere cotei daca nu se reevalueaza cladirile o data la 3 ani.
Va vom tine la curent cu orice modificare in acest sens iar in emisiunea viitoare vom vorbi despre cladirile nerezidentiale apartinand persoanelor juridice.
Pe curand!