Asa cum am promis, incepem seria de emisiuni consacrate impozitelor pe terenuri si cladiri, care ne privesc pe majoritatea dintre noi, atat in calitate de proprietari persoane fizice cat si de asociati sau actionari ai unor persoane juridice care detin in patrimoniu cladiri si terenuri.
Vom discuta astazi despre terenuri punctand reperele generale. Pentru cei interesati de mai multe detalii Codul fiscal vorbeste de impozitarea terenurilor in capitolele 463 – 467.
Impozitul pe teren este calculat de catre autoritatile locale pe baza unui algoritm prevazut de codul fiscal si pe baza unor cifre, prevazute tot in acelasi document, fara ca interventia noastra a proprietarilor sa fie necesara. Trebuie doar sa platim odata ce primim decizia de impunere.
V-ati intrebat cum se stabileste impozitul? Si daca acesta are legatura cu pretul cu care terenul respectiv s-ar putea vinde? La aceasta a doua intrebare raspund acum si spun ca impozitul pe teren nu are nici o legatura cu valoarea de piata a acestuia.
Atunci cum se calculeaza?
Conform art 465 din Codul Fiscal in vigoare se au in vedere patru criterii:
- Suprafata terenului
- Rangul localitatii in care este amplasat terenul (6 ranguri de la 0 – V)
- a) rangul 0 – Capitala României, municipiu de importanţă europeană;
b) rangul I – municipii de importanţă naţională, cu influenţă potenţială la nivel european;
c) rangul II – municipii de importanţă interjudeţeană, judeţeană sau cu rol de echilibru în reţeaua de localităţi;
d) rangul III – oraşe;
e) rangul IV – sate reşedinţă de comună;
f) rangul V – sate componente ale comunelor şi sate aparţinând municipiilor şi oraşelor. - Zona din localitate in care se afla terenul. Fiecare localitate are patru zone A, B, C si D care sunt stabilite de catre consiliul local, în funcţie de poziţia terenului faţă de centrul localităţii, de reţelele edilitare, precum şi de alte elemente specifice fiecărei unităţi administrativ-teritoriale
- Categoria de folosinta a terenului care poate fi: teren intravilan sau extravilan si terenuri cu constructii, arabile, pasuni, fanete, vita de vie, teren cu ape, padure etc.
Practic, impozitul se calculeaza inmultind suprafata terenului cu niste sume in lei si niste coeficienti prevazuti in codul fiscal, si care tin seama de criteriile de rang, zona si categorie de folosinta prezentati mai devreme. Aceste marimi numerice sunt stabilite de catre legiuitor, pe baza unui algoritm doar de el stiut. Daca exista vreunul.
Noua contribuabililor nu ne ramane decat sa platim acest impozit, si sa ne bucuram, ca deocamdata cel putin, nu a fost supus niciunei intentii de crestere.
Saptamana viitoare, inainte de a intra in detaliile impozitelor pe cladiri, vom vorbi despre cota indiviza de teren specfica in cazul apartamentelor sau a spatiilor comerciale aflate la parter de bloc.