Codul fiscal nou va aduce, odata cu intrarea in vigoare, multe schimbari despre care s-a vorbit si tot vorbit, avand influenta directa sau asupra bugetului statului sau asupra bugetelor indivizilor.
Vreau sa amintesc acum o modificare despre care s-a vorbit foarte putin!
In Codul fiscal in vigoare exista doua notiuni: valoare de circulatie si expertiza notariala care formal nu sunt definite niciunde si care creeaza o intelegere neunitara. Pe fond, expertiza notariala, cunoscuta ca si grila notarilor, contine valori, despre care nimeni nu stie in realitate cum au fost estimate, care reprezinta reperul taxarii tranzactiilor cu terenuri, case, apartamente etc. Mai mult decat atat aceste valori au devenit repere pentru exproprieri, restituiri de proprietati sau ori de cate ori se discuta de tranzactii cu bunuri ale statului. Astfel, se foloseste un instrument „stramb” pentru a „trage linii drepte”!
Codul fiscal care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016 aduce cateva modificari importante in articolul 111 unde se discuta despre impozitarea tranzactiilor cu proprietati imobiliare. Astfel:
- A disparut notiunea de „valoare de circulatie”! (este extraordinar acest lucru. Trebuia sa dispara demult, odata cu disparitia impozitului pe circulatia marfurilor. Mai urmeaza acum sa dispara si din Codul Civil, unde a ramas din pacate)
- Expertiza notariala a disparut ca notiune fiind inlocuita cu un studiu de piata. Dupa cum se observa in atasament unde gasiti variantele inainte si dupa modificare, acest studiu este definit sumar si ar trebui sa contina valorile minime consemnate pe piata imobiliara in anul precedent. Este deci o analiza si nu o expertiza care a fost confundata cu un raport de evaluare si de aici toate grozaviile rezultate.
- Taxarea tranzactiilor se va face la valoarea din contracte iar in cazul in care pretul va fi mai mic decat cel din studiul de piata, notarii vor instiinta autoritatile fiscale.
Principalele concluzii pe care le extrag acum pe scurt:
- Creste increderea in sumele declarate in contractele de vanzare cumparare. Ar fi si o dovada de maturitate a vanzatorilor si cumparatorilor care trebuie sa inteleaga odata pentru totdeauna ca nu este in avantajul nimanui sa nu declare preturile reale. Iluzia economiei de impozite pe langa ca este ilegala si imorala nu face parte dintr-o gandire fireasca a unui cetatean european.
- Va aparea un numar important de studii de piata, care daca vor fi realizate profesionist, vor aduce un plus important informarii „actorilor” de pe piata imobiliara din Romania.
- Tranzactiile care vor fi realizate la preturi sub nivelul minim consemnat in studiile de piata, daca au existat argumente obiective pentru aceste preturi, vor putea fi justificate in fata autoritatilor fiscale prin utilizarea unor rapoarte de evaluare realizate de catre evaluatori autorizati. Evident ca acestia trebuie sa respecte, cu sfintenie, conditia de independenta!