Veridice 201 – Prețurile proprietăților imobiliare cresc în orașele mari din România

Bun găsit!
Vorbim astăzi despre cât de scumpe au ajuns să fie casele în România. Este o idee bună să cumperi o locuință acum?

Statistica europeană spune că România a avut cea mai alertă scumpire, mult peste media europeană. Cu toate acestea, piața de la noi a încetinit puțin spre jumătatea anului.

Mai mult, datele de la statistică arată o scădere de aproape 24% a pieței rezidențiale. Cu mai puține oferte, dar o cerere încă în creștere, metrul pătrat construit a devenit tot mai scump.

Cluj Napoca este primul oraș în topul scumpirilor. La începutul lunii iulie, prețul cerut pentru metrul pătrat util depășea 1.500 de euro. Și, deși scumpirile s-au temperat față de anul trecut, Clujul rămâne orașul cu cele mai scumpe locuințe.

Topul este continuat de București, unde proprietarii cer peste 1.300 de euro pe metru pătrat util. Este o creștere de aproape șase la sută față de începutul anului.

Scumpiri sunt și la malul mării. Constanța este a treia piață rezidențială din România, mai ales dacă vorbim despre locuințele noi. Iar la final de iunie, prețul cerut pentru un metru pătrat în Constanța era 1.156 de euro.

Pol al dezvoltării IT, Iașiul înregistrează o scumpire cu peste trei la sută față de începutul anului, prețul cerut pentru un metru pătrat depășind o mie de euro.

O evaluare corectă a proprietăților poate spune dacă prețurile cerute sunt justificate sau dacă în suma cerută de vânzători se ascunde și mirajul creșterii economice.

Evaluarea nu este doar o grijă în plus atunci când contractezi un credit ipotecar. Dimpotrivă, poate ajuta cumpărătorii să negocieze prețul corect pentru proprietatea dorită.

Despre evoluția prețurilor reale din tranzacții în cea mai scumpă piață imobiliară din România, discutăm săptămâna viitoare. Până atunci, ne găsiți și pe facebook. Numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *