Am vorbit în ediția precedentă despre echilibru și dezechilibru. Aminteam atunci că un dezechilibru inițiat de o comparație superficială nu ne este deloc benefic. În primul rând pentru că probabil nu avem toate informațiile. Și în al doilea rând pentru că invidia nu ne aduce mai aproape de propriul mai bine.
A ne compara cu ceilalți este un reflex cât se poate de natural și util. Diferența o face motivația din spatele comparației. Poate fi un demers dăunător sau o sursă de evoluție.
Comparație. Invidie vs. Inspirație
Comparația:
- Reflex natural și util
- Diferența este motivația
– demers dăunător
– sursă de evoluție
Dacă ne comparăm doar pentru a ne confirma poziția de superioritate în raport cu ceilalți – atunci respirăm într-un mediu toxic care ne face rău. Invidia ne consumă energia, însă nu schimbă cu nimic situația de fapt. Pentru a ne fi mai bine este nevoie de acțiune cu și pentru noi.
Comparație. Invidie vs. Inspirație
Comparația din invidie:
- Confirmarea superiorității
în raport cu ceilalți
(conservarea poziției sociale) - Mediu toxic = ne face rău nouă
- Consumă energie fără rezultate
Comparația cu ceilalți ne ajută doar atunci când găsim în realizările celorlalți inspirație pentru propria rețetă pentru a avea o viață plină de succes. Nu este despre ceea ce au ei și nu avem noi. Ci despre ce putem învăța din experiențele celorlalți pentru a ne croi propriul drum în viață.
Comparație. Invidie vs. Inspirație
Comparația pentru inspirație:
- Analizăm realizările celorlalți
= inspirație pentru propria
rețetă a succesului - Învățăm din experiențele altora
pentru a ne croi propriul drum
Însă pentru a învăța ceva relevant pentru noi e benefic să ne punem cu adevărat, fără invidie și fără prejudecăți, în papucii celuilalt. Altfel vom rata cu totul lecțiile care ne-ar fi ajutat să mergem mai departe.
Comparație. Invidie vs. Inspirație
Comparația pentru inspirație:
- Fără invidie
- Fără prejudecăți
- Ne punem în locul celuilalt
- Învățăm noi lecții
- Sprijin pentru a merge mai departe
Demersul de a înțelege formulele care funcționează pentru ceilalți nu are nicio legătură cu dorințele noastre și nici cu deciziile pe care le vom lua. Este o simplă misiune de explorare a unui alt univers. Rolul experimentului este de a ne lăsa inspirați de alte povești de succes atunci când căutăm propria cale a succesului.
Comparație. Invidie vs. Inspirație
Comparația pentru inspirație:
- Fiecare are propria formulă
care funcționează pentru sine - Explorăm fără să judecăm
un cu totul alt univers
diferit de al nostru - Scopul este de a ne lăsa inspirați
de succesul altora
în căutarea propriul succes
Iar comparația din invidie se bazează pe versiunea proprie a adevărului, adică o percepție profund subiectivă. Aceasta este formată din emoții puternice, opinii personale, experiențe anterioare, modele care ne-au influențat, anturaj, dar și informații incomplete și reinterpretate de mai multe ori pe drumul parcurs până la noi. În plus avem tendința să verificăm corectitudinea propriei percepții doar cu aceia care aprobă interpretarea noastră.
Comparație. Invidie vs. Inspirație
Comparația din invidie:
- Bazată pe versiunea noastră
a adevărului = percepție subiectivă
– emoții, opinii, experiențe,
modele, anturaj, informații trunchiate - Percepție subiectivă „verificată” doar
cu cei care știm că ne vor aproba
Superficialitatea este parte din natura umană și de multe ori limitează comparația la un singur punct de referință. Însă oamenii sunt situați pe straturi diferite de cunoaștere și înțelegere – precum etajele unui bloc. Atâta vreme cât opiniile și acțiunile se manifestă cu oameni situați pe același „palier” rezultă o comparație corectă.
Comparație. Invidie vs. Inspirație
Comparația superficială:
- Parte din natura umană
- Reducere la un singur
punct de referințăînsă… - Oamenii sunt diferiți
- Niveluri diferite de
cunoaștere și înțelegere
Însă nivelurile se amestecă rezultând „locuitorii blocului x”. Deși toți arătăm la fel – deci am putea spune că suntem comparabili – în realitate suntem total diferiți. Unici – așa cum ne sunt și amprentele. Dacă am analiza lucrurile din această perspectivă, nu am mai judeca oamenii pentru acțiunile sau inacțiunile lor din perspectivă personală de tipul: „eu aș fi făcut altfel”.
Comparație. Invidie vs. Inspirație
Comparația superficială:
- Aparența: amestecarea palierelor
(generalizări neadevărate) - Realitatea: suntem foarte diferiți
(aspecte mai puțin vizibile)
Adevărul personal este util doar pentru a ne face viață mai frumoasă. Pentru a ne îndeplini dorințele și năzuințele. Pentru a ne urma propriile obiective și valori. Pentru a aduce în lume contribuția noastră unică pentru mai binele tuturor. Pentru a construi acele lucruri care ne împlinesc profund. Însă niciodată pentru a ne compara cu alții. Și cu atât mai puțin pentru a declanșa conflicte în numele percepției individuale.
Comparație. Invidie vs. Inspirație
Adevărul personal:
- Util pentru urmărirea propriilor
– dorințe și năzuințe
– obiective și valori
– contribuții la o lume mai bună
– construcții valoroase - Toxic pentru a ne compara cu ceilalți
- Propice pentru conflicte cu ceilalți
Este important să stăm departe de comparații superficiale născute din emoții negative. Ele nu ne aduc nimic bun. Este mult mai benefic să ne concentrăm pe ceea ce dorim noi să realizăm în viață și să ne inspirăm din poveștile din jurul nostru pentru a reuși să ne atingem propriile obiective.
Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare vom vorbi despre adevăruri individuale și consens. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicațiile mobile din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!
—
Leadership:
—