Veridice 526 – Impozitarea Clădirilor Mixte în 2022

Ne apropiem de primul termen de plată al impozitelor pe clădiri, respectiv 31 martie. Revin asupra acestui subiect pentru că imobilele deținute de persoane fizice cu utilizare mixtă sunt și anul acesta un subiect controversat. Deși legislația s-a schimbat, teoretic simplificând problema, multe primării continuă să aplice vechile precizări ale impozitului clădirilor cu utilizare mixte. Detaliem deci această temă.

Utilizare mixtă a clădirilor este un concept fiscal apărut în 2016 care viza o nouă modalitate de calcul a impozitelor pe clădiri. Astfel, persoanele fizice care dețineau locuințe, deci imobile cu destinație rezidențială, dar în care desfășurau și activitate economică de orice fel – birou, atelier, un magazin la parter, etc. – au datorat un impozit pe clădire diferit față de încadrarea fiscală anterioară modificărilor codului fiscal din 2016.

Impozitarea Clădirilor Mixte

Codul Fiscal din 2016

  • Introducerea conceptului „clădiri mixte”
  • Nouă categorie de contribuabili
    proprietari de clădiri rezidențiale
    + cu utilizare mixtă (rezidențială + nerezidențială)
    => impozit pe clădire diferit calculat

Așadar, acești proprietari de clădiri au avut obligația să declare la autoritățile locale deținerea unei clădiri cu destinație mixtă – rezidențială și nerezidențială – și să prezinte un raport de evaluare, realizat de un evaluator autorizat, pentru partea nerezidențială a clădirii. Punerea în practică a acestei norme a întâmpinat dificultăți de înțelegere și implementare – atât la nivelul autorităților locale cât și la nivelul contribuabililor și al evaluatorilor.

Impozitarea Clădirilor Mixte

Obligații Cod Fiscal începând cu 2016

  • Declararea utilizării mixte la primărie
    pe proprie răspundere
  • Depunerea unui raport de evaluare
    pentru partea nerezidențială
    realizat de un evaluator autorizat=> impozit pe clădire calculat diferențiat
    rezidențial + nerezidențial

Vă reamintesc că în România, impozitele pe clădiri sunt calculate de către autoritățile locale și sunt compuse din 2 părți: valoarea impozabilă și cota de impozitare.

Impozitarea Clădirilor Mixte

Cod Fiscal din 2016

  • Impozite calculate de primării
  • Compuse din 2 părți:
    a). valoarea impozabilă
    b). cota de impozitare

Valoarea impozabilă este calculată pentru utilizarea rezidențială de primării și pentru utilizarea nerezidențială de evaluatorii autorizați. Cotele de impozitare pentru cele două tipuri de utilizări sunt stabilite de către Consiliile Locale ale fiecărei Unități Administrativ Teritoriale.

Impozitarea Clădirilor Mixte

  1. Valoarea impozabilă
    – ptr. utilizare rezidențială
    = calculată de primărie
    – ptr. utilizare nerezidențială
    = calculată de evaluator
  2. Cote de impozitare
    – ptr. utilizare rezidențială + nerezidențială
    = stabilite de către Consiliile Locale
    (pentru fiecare UAT)

Așadar, pentru utilizarea mixtă s-a aplicat aceeași regulă: Primăria a calculat valoarea impozabilă a părții rezidențiale și evaluatorii valoarea impozabilă a părții nerezidențiale. Pentru referință, acest segment este destul de limitat la nivelul întregii țări – vorbim despre circa 3500 clădiri mixte comparativ cu circa 100.000 clădiri cu utilizare nerezidențială aparținând persoanelor fizice la nivelul primului an de implementare în 2016.

O situație practică ilogică rezultată din acest mod de abordare a fost faptul că au existat clădiri care, în urma aplicării algoritmului de mai sus, aveau două valori impozabile. De exemplu: 500 de euro/mp pentru partea rezidențială și 650 de euro/mp pentru partea nerezidențială. Totodată s-au iscat multiple discuții pe modul de calcul al celor două tipuri de suprafețe și care este sursa acestor informații.

Impozitarea Clădirilor Mixte

Consecințe – Cod Fiscal din 2016

  • Aceeași clădire – 2 valori impozabile
    exemplu:
    – suprafață rezidențială = 500 euro/mp
    – suprafață nerezidențială = 650 euro/mp
  • Discuții
    – modul de calcul al celor 2 tipuri de suprafețe
    – sursa informațiilor

Aceste neajunsuri au fost corectate în 2020 și 2021 prin modificarea codului fiscal astfel încât astăzi lucrurile sunt mult mai simple și clare. Valoarea impozabilă este unică și este cea rezultată din calculul primăriei iar suprafețele rezidențială și nerezidențială sunt declarate pe proprie răspundere de către contribuabili.

Impozitarea Clădirilor Mixte

Modificări Cod Fiscal în 2021

  1. Valoarea impozabilă
    = unică (rezidențial/nerezidențial)
    = calculată de primărie
  2. Stabilire suprafețe
    rezidențiale și nerezidențiale
    = declarație pe proprie răspundere
    dată de contribuabil
    = delimitate sau nu

Cu alte cuvinte, persoanele fizice care dețin aceste tipuri de clădiri nu mai au nevoie de raport de evaluare ci pot să își manifeste dreptul de a declara către autoritățile locale care este suprafața rezidențială și care este suprafața nerezidențială.

Impozitarea Clădirilor Mixte

Modificări Cod Fiscal în 2021

  • Renunțarea la obligativitatea
    raportului de evaluare
  • Simpla depunere a declarației
    pe proprie răspundere
    – utilizare mixtă
    – suprafețe rezidențială + nerezidențială
    delimitate /nu.

Din păcate sunt primării în România care încă cer contribuabililor care dețin clădiri cu utilizare mixtă raport de evaluare. Costuri și drumuri în plus care nu mai sunt cerute de Codul Fiscal. Mai mult, îi amenință cu cote majorate de impozit de până la 5 -10 ori. În aceste cazuri, sumele abuziv calculate sunt deja impuse cetățenilor. Exact ce nu aveau nevoie oamenii acum când întreaga populație se confruntă cu costuri mărite la utilități și cu scăderea puterii de cumpărare. Iar primul termen de plată a impozitelor pe clădiri, care permite și bonificația de -10%, este 31 martie 2022. Deci se apropie rapid.

Cred că ar fi benefic ca un text de lege să fie aplicat unitar și să nu mai existe excepții indiferent care este motivarea acestora. În episodul următor vom prezenta și cazul particular al persoanelor care nu delimitează suprafețele rezidențiale și cele nerezidențiale.

Ne oprim aici pentru astăzi. Până data viitoare, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicația mobilă din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Noul An:

Lider Autentic :

Noul Leadership:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *