Veridice 525 – Noul bricolaj alimentat de noile tehnologii

Am tot vorbit despre revoluția noilor tehnologii. Mulți își imaginează că meseriile cele mai vulnerabile în fața acesteia ar fi cele bazate pe muncă manuală. Însă realitatea este că toate industriile și toate profesiile sunt redefinite de noile tehnologii. Iar supraviețuirea economică în tranziția către aceste mode comerciale va fi probabil cea mai mare provocare a generațiilor active în prezent.

Dependența de aplicații IT este din ce în ce mai mare – fie că vorbim despre digitalizarea proceselor de lucru sau a stilului de viață personal. Case, mașini și electrocasnice inteligente, identități digitale personale și de business, platforme de instruire interactive, aparate industriale inteligente – toate acestea devin din ce în ce mai frecvent parte din normalitatea fiecăruia dintre noi.

Revoluția noilor tehnologii

Cerere mare de aplicații IT:

  • Digitalizarea proceselor
  • Digitalizarea vieții personale
  • Case, mașini, electrocasnice inteligente
  • Identități digitale
  • Platforme de instruire
  • Aparate industrial inteligente

Această tranziție tehnologică a crescut constant dependența dezvoltării economice de resura globală a specialiștilor în IT. Suntem într-un punct în care cererea este atât de mare comparativ cu oferta încât exită o motivație financiară puternică pentru a găsi alternative. Așa cum s-a trecut de la mobilierul masiv produs în fabrici de mobilă la mobilierul standard produs de mașini automate pe care îl montează clienții singuri acasă, așa vom ajunge, și este necesar acest lucru, și la aplicații modulare care pot fi bricolate individual de clienți pentru nevoile personale.

Revoluția noilor tehnologii

Nevoia unei alternative:

  • Prea mare cererea
  • Prea mică oferta=> motivație financiară
    creare de noi soluțiiex: aplicații modulare care pot
    fi personalizate de clienți

Inteligența artificială începe să capete forme practice și eficiente pentru a suplimenta resursele limitate ale programatorilor. Foarte probabil în următorii ani abilitățile tehnice ale IT-iștilor vor fi transformate din scriitori de cod în antrenori și configuratori de inteligențe artificiale precum Copilot dezvoltată de GitHub. Altfel spus, vor face mai puțin din munca repetitivă, și mai mult din cea de creație, concept și arhitectură de sisteme.

Revoluția noilor tehnologii

Noi abilități pentru programatori:

  • Antrenori & configuratori
    de inteligență artificială
  • Mai puțină muncă repetitive
  • Mai multă muncă de
    creație, concept, arhitectură
    de sisteme

Bineînțeles, simplificăm o situație extrem de complexă și încă impredictibilă. Specialiștii continuă se vorbească despre pericolul încrederii oarbe în tehnologie, implicit în inteligența artificială. Și este un pericol real. Așa cum creatorii acestor programe nu sunt perfecți sau atoateștiutori, nici creațiile lor nu sunt și nu ar trebui tratate ca și cum pot fi.

Revoluția noilor tehnologii

Pericole:

  • Încrederea oarbă în tehnologie
  • Creatorii nu sunt perfecți
    și nici atotștiutori
    => nici creațiile nu pot fi

Însă partea care rămâne valabilă este cea legată de preluarea abilităților de bază de către noile tehnologii. Și aici intervine cumva semnalul pentru noi, oamenii. Iar acesta este că nu va mai fi loc pentru mediocritate, complezență și delăsare în meseriile noastre. Creativitatea, rezolvarea problemelor, gândirea strategică, gestionarea proiectelor și resurselor, leadership-ul, empatia și inovația – toate acestea vor deveni principalele atuuri ale unui viitor prosper pentru fiecare dintre noi.

Revoluția noilor tehnologii

Semnal de avertizare:

  • Vor fi preluate activitățile repetitive
    => creșterea competențelor oamenilor
  • Atuurile oamenilor
    – creativitate
    – rezolvarea problemelor
    – gândirea strategică
    – gestionarea proiectelor/resurselor
    – leadership, empatie, inovație

Întâmplător am vorbit despre programatori. Însă revoluția noilor tehnologii nu va lăsa nicio meserie sau industrie neschimbate. Iar în fața acestor schimbări și provocări majore, colaborarea dintre oameni este cu atât mai importantă. Trebuie să ne implicăm activ în modul în care organizațiile și slujbele noastre se schimbă. Doar așa putem să ne asigurăm că direcția în care ne îndreptăm va fi una pozitivă pentru fiecare dintre noi.

Din păcate limitările colaborării directe impuse de pandemie lucrează împotriva noastră. Oricât de buni am deveni în comunicarea de la distanță, procesele colaborative au nevoie de proximitate fizică, de schimb de energie și idei formale și informale. Să nu uităm că între 70 și 93% din comunicarea oamenilor este non-verbală. Corespondența digitală nu are cum să înlocuiască comunicarea directă. Și nici nu cred că ar fi dezirabil acest lucru.

Revoluția noilor tehnologii

Colaborarea oamenilor:

  • Proximitate fizică
  • Schimb de energie și idei
    formal + informal
  • Comunicare non-verbală
    => crearea noilor versiuni de normalitate

Deși modelul anterior pandemiei necesită actualizări, nici modelul din pandemie nu mai poate fi prelungit. Ține de noi să găsim formula optimă performanței și unei trăiri cu sens a vieții personale.

Revoluția noilor tehnologii

Modele de colaborare:

  • Modelul pre-pandemie = necesită schimbări
  • Modelul pandemiei = trebuie înlocuit=> crearea noului model post-pandemie
    – formulă optimă performanței
    + viață personală trăită cu sens

Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicația mobilă din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Noul An:

Lider Autentic :

Noul Leadership:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *