Veridice 514 – Fișa postului liderilor puternici (IV)

În ediția precedentă am discutat despre a treia serie de responsabilități pe care liderii puternici le au în fișa postului. Ne reamintim pe scurt: integritate, gestiunea conflictului, clarificări rapide, escaladarea colaborării, respectarea promisiunii și o evoluție permanentă. Astăzi detaliem ultima parte din seria responsabilităților pentru lideri puternici – fie că vorbim despre afaceri mici sau corporații, instituții sau autorități centrale și locale.

Șefii sunt obișnuiți să le spună oamenilor ce așteptări au de la ei. Însă liderii își oferă suportul pentru ca ceilalți să își poată îndeplini cu succes rolul din organizație. Este important să ne înțelegem locul în dezvoltarea talentului și amplificarea acțiunilor celor pe care îi conducem. Cum îi putem sprijini? Ce putem face pentru ca munca lor să aibă valoare mai mare?

Lideri Puternici – Fișa Postului

#Suport pentru ceilalți

  • Șefii au așteptări de la ceilalți
  • Liderii sprijină succesul celorlalți
    – cum putem ajuta?
    – cum putem amplifica munca altora?

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

Liderii puternici nu au fani sau ”followers”, ci „investitori de energie”. Trebuie să ne dăm la o parte și să devenim doar un punct de referință în care oamenii se conectează la o misiune și un set de valori care merită întreaga lor dedicație. Pentru asta trebuie să ne asigurăm că organizația devine o platformă pentru proiecte majore care au impact în societate și care fac viața altora mai bună. Exclude asta profitul, competitivitatea sau celelalte metrici financiare? Nicidecum. Însă profitul trebuie să fie efectul îndeplinirii unei misiuni importante, nu scopul organizației.

Lideri Puternici – Fișa Postului

#Suport pentru ceilalți

  • Șefii au fani / followers
  • Liderii au „investitori de energie”
    în misiune + valori
    care merită dedicația=> organizația = platformă pentru
    proiecte cu impact în societate

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

Liderii puternici au o relație sănătoasă cu propriul orgoliu. Prin urmare nu pierdem vremea întrebându-ne dacă încă mai suntem cei mai deștepți de la masă. Și nici nu devenim agresivi, defensivi sau aroganți în fața noului talent care se ridică din rândurile organizației. Dimpotrivă, suntem cei care investesc continuu în dezvoltarea și succesul fiecăruia. Pentru că acesta este rolul liderilor: să ne investim abilitățile, experiența și poziția pentru a crește noi lideri. Și dacă reușim să ne jucăm rolul cum trebuie, atunci toți cei de la masă vor fi mai deștepți ca noi. Chiar și atunci, relevanța și importanța liderului senior rămâne aceeași, doar că valoarea organizației crește.

Lideri Puternici – Fișa Postului

#Orgoliu sănătos

  • Fără agresivitate, defensivă, aroganță
  • Investind în dezvoltarea + succesul altora=> creșterea noilor lideri
    > creșterea valorii organizației

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

Liderii puternici și-au câștigat experiența, înțelepciunea, echilibrul și viziunea prin confruntarea cu propriile temeri și frici. Nu putem fi aliații noilor generații de lideri dacă noi înșine nu am învins în luptele noastre interioare. Multe dintre greșelile conducătorilor vin tocmai din evitarea unor clarificări cu propriul sine. Multe dintre conflictele din interiorul organizațiilor sunt cauzate de probleme personale nerezolvate. De aceea este important ca fiecare lider să accepte aventura cunoașterii de sine – oricât de complicată, dificilă și scumpă este. Este probabil investiția cu cea mai mare rentabilitate. La capătul expediției ne așteaptă o lume deschisă tuturor posibilităților.

Lideri Puternici – Fișa Postului

#Cunoașterea de sine

  • Confruntarea cu propriile temeri/frici
    => câștigat: experiență, înțelepciune
    echilibru, viziune
  • Lipsa de cunoaștere de sine
    – nesiguranță
    – greșeli de management
    – conflicte

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

Și odată ce am dobândit aceste instrumente, să ne asigurăm că ne alegem misiuni ambițioase pe măsura capacității dobândite. Liderii puternici nu merg în piață pentru a învinge competiția, ci pentru a revoluționa lumea în care trăim. Iar pe parcurs inspiră și alți oameni să construiască o lume mai bună prin sprijinirea bunăstării și evoluției altora. Într-o lume plină de probleme, cei care își asumă responsabilitatea rezolvării lor vor câștiga o viață trăită cu sens, intenție și asumare.

Lideri Puternici – Fișa Postului

#Misiuni ambițioase

  • Revoluționarea lumii
  • Schimbarea în bine
  • Rezolvarea problemelor
  • Bunăstarea și evoluția altora
  • Model pentru alțiiNU doar învingerea competitiției
    sau profitul.

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

Liderii puternici se folosesc de faptul că viața este scurtă pentru a se concentra pe ceea ce contează cu adevărat. Rutina și pilotul automat ne țin blocați în monotonia trecutului și victorii mici în confruntări nesemnificative. Însă conștientizarea timpului limitat ne oferă motivația de a ne asuma construcția unei moșteniri care va dăinui mult după ce noi nu mai suntem. Prin urmare, haideți să ne gândim din timp la proiectul major căruia ne vom dedica priceperea și timpul. Unde și cum vrem să punem amprenta în această lume? Despre ce vrem să fi fost viața noastră?

Lideri Puternici – Fișa Postului

#Focus – (!) Timp limitat

  • Concentrarea pe ce e important
    Construirea unei moșteniri care va dăinui în timp
  • Respins tentația pilotului automat
    Ignorate confruntări nesemnificative

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

Liderii puternici sunt rari pentru că prețul pe care trebuie să-l plătim pentru această devenire este mare. Este nevoie de talent, onestitate, foarte multă muncă, curaj nebun, disciplină usturătoare, valori clare și principii care nu se negociază niciodată. Este nevoie să învățăm zilnic, să fim mereu curioși, să ne păstrăm deschiși noului și oamenilor diferiți de noi. Viața oricum este grea. Probleme și piedici apar tot timpul. Trebuie doar să decidem cât vrem să valoreze efortul nostru. Vă invit să ne asumăm fiecare o misiune de îndeplinit în comunitatea din care facem parte. Oricând și oricum putem, haideți să fim parte activă din soluțiile pe care noi toți le așteptăm.

Lideri Puternici – Fișa Postului

#Exemplare rare

  • Talent, onestitate, muncă,
    curaj, disciplină, valori, principia,
  • Învățare permanentă, curiozitate,
    deschiși noului/diferitului=> valoarea efortului nostru

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

Ne oprim aici pentru astăzi. În ediția viitoare revenim cu noi teme veridice. Până atunci, ținem legătura pe pagina Adrian Vascu de pe Facebook, Youtube și în aplicația mobilă din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Lider Autentic :

Noul Leadership:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *