Inspectia proprietatilor imobiliare, pentru evaluare, in vremea coronavirusului

Vremurile noi prin care trecem ne astern in fata provocari noi in fiecare clipa. O discutie care a avut loc atat in Romania cat si in alte tari europene, in comunitatea bancara si in cea a evaluatorilor, si intre cele doua, a avut ca tema: inspectia interioara a proprietatilor supuse evaluarii.

Au fost voci care cereau o interventie ferma, chiar la nivel de standarde de evaluare pentru a permite realizarea evaluarilor doar cu inspectie exterioara. Acest lucru pentru a proteja evaluatorii care realizau inspectia precum si reprezentantii clientilor participanti la inspectie.

Au fost de asemenea voci care se impotriveau unei decizii radicale avand in vedere ca, in unele situatii, lipsa inspectiei interioare, poate afecta semnificativ calitatea evaluarii transformand evaluarea in inutila atat pentru client cat si pentru utilizatorii desemnati.

Ambele voci aveau adeptii lor si dreptatea lor.

Viata insa bate filmul.

Ca niciodata pana acum, perspectiva asupra unei probleme poate suferi modificari semnificative de la un moment la altul.

Tema a fost lansata in Romania in cercul evaluatorilor si a ajuns si la Asociatia Romana a Bancilor acum 9 zile, cand raspandirea virusului in Romania abia incepuse.

Astazi in 21 martie s-a emis a doua Ordonanta Militara in timp de stare de urgenta care a limitat, ca recomandare deocamdata, deplasarile in spatiul public, doar in interes de serviciu.

Intrebare?
Evaluatorul care se deplaseaza la inspectie este in interes de serviciu?

Raspuns:
Daca exista o solicitare concreta de la banca sau de la un client si un termen de finalizare a raportului de evaluare, cred ca poate fi considerat in interes de serviciu

Suplimentar
Decizia de a face si inspectia interioara se va stabili in functie de scopul si obiectul evaluarii astfel incat sa nu fie afectata calitatea raportului de evaluare.

In cazul in care inspectia interioara este considerata obligatorie de catre evaluator ea va trebui realizata in conditii stricte de siguranta. Sa dureze foarte putin. Deplasare cu masina proprie. Sa participe la inspectie doar un singur reprezentant de catre fiecare parte si sa fie luate toate masurile de protectie. Distanta 1,5-2 m intre persoane, fara strangeri de mana, s.a.m.d

Stiu ca acelasi dialog s-a purtat si in Italia intre comunitatea evaluatorilor si asociatia bancilor, fiind sugerata varianta de inspectie drive-by, dar nu au fost excluse inspectiile interioare. Intre timp acolo in aceste momente discutia nu mai are sens pentru ca intreaga activitate este stopata.

In concluzie sa nu facem prea multe teorii la un subiect destul de clar. Regula ar fi sa nu iesim din case. Daca insa trebuie sa o facem pentru ca (mai) avem comenzi de evaluare sa o facem, in interes de serviciu, si luand decizia optima, alaturi de client sau utilizatorul desemnat privind inspectia interioara. Daca decidem sa o facem, fiind oameni mai putini pe strazi sa minimizam orice risc de infectare si orice alte contacte.

In final nu mi-as dori sa ajungem momentul in care sa dorim sa facem inspectii doar pentru a iesi din casa in interes de serviciu.
Sa dea Dumnezeu sa nu ne fie interzis si acest lucru. Depinde in cea mai mare masura de fiecare dintre noi!

Va doresc sanatate tuturor si sa ne vedem, live, cat mai curand!

P.S.

Am atasat si doua modele posibile de declaratii (vezi link)

 

Declaratie _i adeverin_a.docx.docx.docx.docx (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *