Veridice 242 – Casele românilor, apartamente cu 2 camere

România este țara în care 95% dintre cetățeni dețin casa în care locuiesc. În același timp, este și țara în care jumătate dintre ei trăiesc în case supraaglomerate.

O contribuție importantă la această statistică a fost adusă și de programul guvernamental Prima Casă. Astfel, 45% dintre creditele ipotecare sunt acordate prin Prima Casă, adică aproape toți cei care au luat casă pe credit s-au limitat la plafonul programului – acesta fiind în jurul valorii de 60.000 de euro.

Iar în marile orașe, această sumă îți ajunge pentru un apartament cu două camere.

Există însă și excepții unde, deși casele nu sunt cumpărate cu împrumut de la bancă, tot apartamentele rămân cele mai căutate.

Este exemplul Clujului, unde și-ar dori să se mute peste 15% dintre români, potrivit unui studiu făcut de Banca Mondială și de Comisia Europeană.

Orașe căutate pentru relocare

Cluj: 15,52%
București: 14,46%
Timișoara: 11,18%
Sursa: Banca Mondială, Comisia Europeană

Ei bine, în acest oraș, 64% dintre tranzacțiile imobiliare făcute în 2018 au însemnat apartamente. Au fost căutate în special cele construite după anul 2000 și, după cum arată Ghidul Imobiliar, cele care au între 35 și 55 de metri pătrați. Înseamnă așadar tot apartamente cu două camere.

Tranzacții imobiliare – Cluj, 2018

Apartamente: 5.911 tranzacții
Case: 570 tranzacții
Terenuri: 346 tranzacții
Sursa: Studiu Veridio
De ce apartamente și nu case? Majoritatea cumpărătorilor vor să fie cât mai aproape de centru și cât mai aproape de locul de muncă. Însă proximitatea de centru crește exponențial costul unei case, prețurile fiind mult peste media pieței și mult peste puterea de cumpărare a majorității.

Aproape de locul de muncă găsești fie apartamente în blocuri vechi, fie un ansamblu rezidențial construit în zona parcurilor industriale, ansamblu cu blocuri turn și apartamente făcute fix cât să fie cumpărate prin Prima Casă.

Și pentru că tot vorbim de Cluj – este singura zonă unde piața imobiliară nu a scăzut, ba din contră, vă spunem că anul trecut, valoarea apartamentelor vândute s-a ridicat la 411 milioane de euro, în timp ce casele au însemnat 85 de milioane de euro și terenurile doar 13 milioane. Ca și evoluție, 2018 comparat cu 2017, metrul pătrat construit în cazul apartamentelor a costat cu 76 de euro mai mult.

Valoarea tranzacțiilor – Cluj, 2018

Apartamente: 411 mil. euro
Alte proprietăți: 134 mil. euro
Case: 85 mil. euro
Terenuri: 13 mil. euro
Sursa: Studiu Veridio
Citește studiul Veridio: Ghidul Tranzacțiilor Imobiliare din Cluj-Napoca, Ediția a VI-a, pe www.veridio.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *