Veridice 234 – Legi făcute să încurce

Ne-am făcut un obicei din a vă prezenta probleme din legile românești, articole uitate în timp care nu fac decât să încurce mediul de afaceri în loc să îl sprijine în drumul spre dezvoltare.

O astfel de prevedere legală îi privește pe acționarii minoritari care pot solicita retragerea din companie dacă nu sunt de acord cu unele decizii ale AGA.

Este vorba despre legea 31/1990 art 134 care, indirect, în cazul companiilor listate la bursă, permite unui acționar minoritar să destabilizeze compania și să îi scadă valoarea de piață.
Pare complicat? Nu este! Să presupunem că aveți o companie listată la bursă și vreți să schimbați domeniul de activitate. Legea vă obligă să cereți o evaluare acreditată și, totodată, dă dreptul acționarilor să se opună modificării și să se retragă din companie.

Ce se întâmplă apoi? Acțiunile acționarului minoritar sunt răscumpărate la valoarea din raportul de evaluare, care poate fi diferită de prețul de piață. Deci, din acel moment, compania poate fi decapitalizată. În aceste condiții, valoarea de piață este foarte probabil să fie redusă și nimic nu îl împiedică pe acționarul minoritar recent despăgubit să cumpere din nou acțiuni în cadrul aceleași companii. Rămâne astfel și cu banii din răscumpărare, și cu acțiuni noi, luate la un preț redus.

Este perfect legal, dar moral mai este? Legii îi lipsesc câteva modificări care să clarifice în primul rând de ce este nevoie de evaluarea unei companii deja listate la bursă și cum faci să blochezi posibile speculații făcute cu suportul legii românești. De asemenea, poate nu ar fi târziu ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să aibă reglementări în acest sens.

Prin urmare, prevederi legale făcute să protejeze acționarii minoritari de hotărârile celor care dețin majoritatea se pot întoarce tocmai împotriva companiei și în folosul celor care dețin cele mai puține acțiuni.

Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *