Veridice 219 – ROBOR, inflația și „taxa pe lăcomie” în 2019

Bun găsit! După ce în 2018 toții oamenii au fost curioși să afle ce înseamnă ROBOR, fie că aveau sau nu credite, în 2019 ne găsim în fața aceluiași ROBOR.

Cine are rate de plătit se lovește des de acest ROBOR. Vorbim, evident, despre creditele cu dobândă variabilă. Costul unui credit este format din ROBOR la 3 sau 6 luni plus o marjă fixă. Dacă ROBOR se modifică, evident că se modifică și ratele lunare.

ROBOR era 1% la mijlocul anului 2016, a început să crească în toamna lui 2017, ajungând la 3,3% până la sfârșitul anului 2018 și a intrat sub 3% la începutul acestui an.

ROBOR depinde de mai mulți factori, interni și externi, dintre care unul semnificativ îl reprezintă inflația. Aceasta era la mijlocul anului 2016 negativă, apoi crește alert începând din vara lui 2017, iar în toamna lui 2018 era peste 4%.

Interesant de observat că în vara lui 2016 inflația era mai mică cu 1,7 pp față de ROBOR. În toamna lui 2018, raportul de inversase, inflația era cu peste 1 pp mai mare.

De ce a ajuns ROBOR vedeta începutului de an? Pentru că modificarea codului fiscal de la sfârșitul anului trecut, a introdus o nouă taxă care de această dată a căpătat o denumire de can-can chiar de la legiuitor, „taxa pe lăcomie”. Această taxă pe care urmează să o plătească băncile are ca „senzor” evoluția ROBOR din anul 2019.

Au apărut comentariile și pro și contra acestei taxe iar realitatea va dovedi care dintre acestea au intuit corect efectele. Clar e un singur lucru: și dacă luăm în calcul faptul că taxa va începe de la un nivel al ROBOR de 1.5% rezultă cel mai transparent că nevoia de bani la buget a determinat această taxă.

Un mediu economic funcțional este acela în care toți avem ceva de câștigat din fiecare decizie a guvernului – companii, cetățeni și stat. Vom urmări dacă această taxă își va găsi un loc în care să fie acceptabilă pentru toate cele trei părți sau dacă, în final, vom plăti ca întotdeauna doar noi, cetățenii.

Vă doresc un 2019 prosper și vă dau întâlnire și săptămâna viitoare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *