„Colaborarea constă în implicarea şi luarea de poziţii publice de susţinere a profesiilor liberale, iar efectele să se răsfrângă asupra tuturor celor care activează în acest domeniu”

Interviu publicat în nr. 3/2018 al revistei CAFR – „Practici de Audit”

Care apreciaţi că sunt, în momentul de faţă, principalele provocări cu care se confruntă mediul economic şi cum considerați că ar trebui să se implice CAFR pentru a sprijini rezolvarea acestor probleme? Dar UPLR?

Provocările mediului economic sunt multiple și complexe în momentul de față dacă mă refer doar la principalii indicatori care pun o mare presiune pe deficitul bugetar. Au crescut salariile în sectorul public, ceea ce nu poate fi rău, în măsura în care aceste creșteri sunt dublate și de creșterea productivității serviciilor publice. Dacă însă nu se va realiza un proces de restructurare a numărului de posturi „la stat” și creșterea salariilor va fi dublată de o creștere a numărului de posturi, pe criterii subiective, cred ca se pune la cale o bomba cu ceas la temelia construcției bugetare pe termen lung. Dacă amintim aici și creșterile preconizate ale salariului minim precum și ale pensiilor avem motive suplimentare să fim atenți care va fi direcția de atragere a surselor de finanțare pentru aceste cheltuieli.
Ce pot face auditorii? Cred că acolo unde sunt implicați în auditarea situațiilor financiare ale instituțiilor de stat să atragă atenția, în limita standardelor de profil, la riscurile financiare, dacă și unde acestea există.
UPLR trebuie să joace un rol activ în a sprijini profesiile liberale să se poată desfășura într-un cadru legal eficient care să maximizeze atât aportul nostru la interesul public, cât și activitatea membrilor asociațiilor membre UPLR.

Care ar trebui să fie relația cultivată de UPLR cu Camera Auditorilor Financiari din România astfel încât CAFR să poată aduce un plus de valoare serviciilor de audit? Ce tipuri de acţiuni apreciaţi că pot fi promovate în această conlucrare?

Conclucrarea dintre UPLR și CAFR a fost una foarte activă prin implicarea CAFR în conducerea profesiilor liberale din ultimii ani prin domnii Horia Neamțu, Radu Gabriel și, în prezent, prin dl Gheorghe Ialomițianu care deține funcția de prim vicepreședinte UPLR și va prelua presedinția începând cu 1 ianuarie 2020. Din punct de vedere al relației cred că este nevoie de un sprijin ferm în acțiunile de reglementare care privesc activitatea de audit financiar astfel încât măsurile legislative noi să sprijine activitatea de audit financiar și nu să o facă mai dificilă.

Vă rugăm să conturaţi câteva dintre cele mai importante obiective ale organizației pe care o reprezentați pentru perioada care urmează şi modalităţile pe care la aveţi în vedere pentru a le îndeplini.

Principalul obiectiv este cel de consolidare a profesiilor liberale în spațiul public și de confirmare a utilității apartenenței membrilor noștri la această organizație. Modalitățile de lucru sunt variate și inlcud acțiuni atât pe plan de reglementare și de sprijin al profesiilor în dialogurile cu autoritățile, cât și în plan de evenimente, conferințe organizate în beneficiul membrilor din cadrul membrilor UPLR.

Din analizele de care dispuneți, considerați că rolul auditorului s-a schimbat fundamental după implementarea Directivei 2014/56/EU și a Regulamentului 537/2014?
Considerați că implementarea Directivei 2014/56/EU și a Regulamentului 537/2014 prin Legea 162/2017 a avut impact asupra UPLR? Care a fost acest impact?

Știu că reglementarea de care pomeniți a suscitat discutii diverse în jurul activității de auditor financiar ceea ce nu cred că ar fi trebuit să se întâmple. Dacă este rezultatul transpunerii unei Directive Europene este de așteptat să fie armonizate opiniile interne înainte de adoptare. Ce se întâmplă astfel în întreaga Europă dacă asemenea transpuneri nu își găsesc o implementare agreată unitar? Aceste neclarități au scos în evidență din păcate un nivel ridicat de „dezbinare” în anul Centenarului Unirii pe care îl sesizăm de la nivel de instituții de stat (președinție, parlament, guvern etc) până la nivelul profesiilor liberale.

Cu ce tip de presiuni şi provocări se confruntă astăzi profesiile liberale în activitatea lor de zi cu zi?

Câte case atâtea obiceiuri și probleme. Toate profesiile trec prin schimbări mai mult sau mai puțin majore fiind și având o activitate dinamică. Pe lângă transpunerea Directivei 2014/56/EU și a Regulamentului 537/2014 care a afectat profesia de auditor financiar am mai consemnat modificarea Legii Insolvenței fără consultarea guvernului cu UNPIR așa cum ar fi fost firesc și nu în ultimul rând, o presiune și provocare generală pe care am constatat-o când UPLR a fost eliminat de către guvern din Consiliul Economic și Social (CES).

Cum apreciați cooperarea organizațiilor profesionale din domeniul economic membre UPLR și cum considerați că ar putea fi îmbunătățită această colaborare în folosul membrilor dar și al interesului public?

Între organizațiile profesionale membre UPLR din domeniul economic (ANEVAR, CAFR, CCF și UNPIR) este o colaborare foarte bună. Faptul că CECCAR nu este membru UPLR este un semnal care confirmă lipsa de unitate despre care vorbeam anterior în condițiile în care profesia contabilă este una extrem de importantă în peisajul economic. Îmbunătățirea colaborării constă în a ne implica și a lua poziții publice de susținere a profesiilor liberale oricare ar fi ele, iar efectele să se răsfrângă asupra tuturor celor care activează în acest domeniu, indiferent dacă, punctual, unele organizații au decis să rămână în afara acestei organizări comune. „Unirea face puterea”, spune un slogan care, și o spun cu amărăciune, nu s-a prea aplicat la nivelul României în acest an important, 2018. Este posibil ca un proiect de lege cadru a profesiilor liberale să poată fi o cale de acțiune comună în anii care vin.

Cum a fost afectată activitatea profesiilor liberale de noile reglementări privind Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR)?

A complicat birocrația. Dar unde-i lege nu-i tocmeală. Pe mine m-a mirat faptul că reglementarea s-a aplicat din aceeași zi în întreaga Uniune Europeană dar nu am sesizat în rândul partenerilor externi să fi fost aceeași rumoare și agitație ca la noi. Sper ca din această prevedere legală să se pună accent pe partea de prevenție în ce privește persoanele fizice și mai puțin pe partea de a căuta „țapi ispășitori” și de a aplica amenzi.

Care este mesajul dumneavoastră pentru Camera Auditorilor Financiari din România şi pentru reglementatorii români? Ce ar trebui să ştie publicul general despre audit?

La mulți ani tuturor auditorilor și un an viitor care să aducă mai mult liniște și claritate atât în activitatea curentă, cât și în reglementările care vizează activitatea dumneavoastră. Și nu în ultimul rând ca publicul să știe mai multe despre ce faceți și care este rolul auditorului în societate, atât prin acțiuni întreprinse de CAFR cât și prin acțiuni comune cu UPLR sau cu alte organizații ale profesiilor liberale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *