Veridice 112 – Impozitul pe clădiri (PF-N) partea 1

Incepem sa vorbim astazi despre impozitul pe cladirile nerezidentiale apartinand persoanelor fizice.

Acest tip de impozit a aparut odata cu intrarea in vigoare a noului cod fiscal din anul 2016. Ca tipuri de cladiri avem: spatii comerciale, hoteluri, birouri, benzinarii, care apartin unor persoane fizice si care pana in anul 2016 au fost impozitate dupa acelasi algoritm cu care se calcula impozitul pentru cladirile rezidentiale.

Persoanele fizice care detin cladiri nerezidentiale, au resimtit din plin noile prevederi, avand in vedere, in primul rand, ca s-a modificat cota de impozitare de la 0,1% in trecut, la o valoarea stabilita de autoritatile locale din intervalul 0,2% – 1,3%, adica a avut loc cel putin o dublare a cotei daca nu o crestere de peste 10 ori a acesteia.

Vorbind in cifre, daca pentru un apartament cu suprafata 100 mp utilizat ca sediu de firma cu activitate, persoana fizica a platit un impozit de cca 60 de euro pe an pana in anul 2015, conform noilor reguli impozitul se poate situa intre 120 si 780 euro/an.

O problema frecvent intalnita in primul an de aplicare a fost incadrarea utilizarii cladirii ca fiind rezidentiala sau nerezidentiala, acest aspect neavand o aplicare unitara in toate primariile din Romania. Imi amintesc ca o discutie s-a purtat in jurul ideii daca sediul de firma sau de PFA se afla in apartament, atunci cladirea este considerata nerezidentiala. Va dau exemplul unui taximetrist care desfasoara activitatea ca PFA. Si are sediul in apartamentul in care locuieste. Poti considera ca aceasta cladire are utilizare nerezidentiala? Se plimba el toata ziua cu taxiul prin sufragerie? Raspunsul corect este ca NU este considerata nerezidentiala si ca fiecare situatie trebuie analizata, conform legii, de la caz la caz.

In concluzie cota de impozitare tine de decizia alesilor locali. Noua nu ne ramane decat sa ne informam care este cota din localitatea noastra. Pentru cei care detineti cladiri nerezidentiale ca persoane fizice sa faceti demersurile necesare pentru declararea la autoritatile locale a valorii impozabila actualizate.

Despre acest subiect, vom discuta in emisiunea de saptamana viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *