Aberatii dinspre primarii si declararea cladirilor (1)

Chiar daca a trecut deja ceva vreme de cand au intrat in vigoare noile reguli de declarare si impozitare ale cladirilor, unele primarii din tara continua sa le solicite contribuabililor o multime de tampenii, punandu-i pe drumuri fara absolut nici un sens.

Unul dintre exemple este urmatorul:

Contribuabilul sa prezinte lista mijloace fixe pentru ca functionarii primariei  sa vada ca numarul de pozitii din declaratie corespunde cu cel din evidenta contabila.

Ce treaba au functionarii cu evidenta contabila a firmei?

In Normele la codul fiscal se scrie foarte clar 39. (1) Rapoartele de evaluare se întocmesc de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării și reflectă valoarea clădirii la data de 31 decembrie a anului anterior anului de referință și nu se înregistrează în evidențele contabile.

Reamintiti-va ca dupa noile reguli:

  1. Se impoziteaza cladirile asa cum sunt ele definite in codul fiscal si nu tot ce era numar de inventar in balantele de verificare (existand multe situatii cu o singura cladire si mai multe numere de inventar cu diversele componente sau modernizari)
  2. Nu se mai impoziteaza cladirile la valoarea de inventar deci nu mai solicitati balante de verificare si alte evidente
  3. Taxa pe stalp nu mai exista (pentru ca si aceasta era o legatura cu valoarea contabila)
  4. Puteti cere situatii contabile de la autoritatile care au inchiriat cladiri catre terti, acolo unde se plateste taxa pe cladiri. Sper sa gasiti in evidentele contabile ce cautati. Din cate am vazut eu spatiile inchiriate nu au valori contabile distincte, de cele mai multe ori.

Prin urmare, stimate autoritati locale (cele in aceasta situatie, desigur), nu mai chinuiti contribuabilii cu solicitari care depasesc cadrul legal si nu mai introduceti birocratie suplimentara, ca si asa este destula.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *