433 – Responsabilitatea Liderilor în fața Neprevăzutului

În aceste vremuri, poate mai mult ca înainte, am trăit sentimentul neputinței. Am fost puși în fața unor circumstanțe fără precedent, pe care nu le putem controla, care nu erau din vina noastră, aflate într-o continuă schimbare și fără nicio certitudine despre când și cum se vor încheia.

Astăzi vom discuta despre rolul responsabilității liderilor în gestiunea situațiilor neprevăzute.

Indiferent de poziția pe care o avem într-o organizație, ne confruntăm zilnic cu probleme care schimbă parcursul stabilit. În cazul liderilor, este esențial să fim conștienți de rolul pe care îl avem în a modela decizii și comportamente pentru toți cei pe care îi conducem. În fața unei probleme neprevăzute avem o decizie de luat: cedăm puterea, comportându-ne ca simple victime ale circumstanțelor nefavorabile SAU preluăm controlul și găsim soluțiile?

#Asumarea Responsabilității (Leadership)

Apariția neprevăzutului

  1. Cedarea Controlului
    >> victimele circumstanțelor
  2. Preluarea Controlului
    >> găsirea soluțiilor

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

 

Să presupunem că două proiecte au ratat termenul de finalizare. Primul lider a spus cu năduf: „Totul a mers împotriva noastră. Prea multe dificultăți și niciun sprijin. N-am avut nicio șansă să finalizăm la timp!”

#Asumarea Responsabilității (Leadership)

Leader 1 (cedarea puterii)

  • Totul a mers împotriva noastră
  • Prea multe dificultăți și niciun sprijin.
  • N-am avut nicio șansă să finalizăm la timp

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

 

Al doilea lider a spus: „Nu am estimat corect dificultățile de implementare. Nu am găsit cele mai eficiente soluții pentru a le remedia. Nu am știut cum să mobilizăm resursele la nivelul necesar. Nu am notificat situația din timp către clienți, prin urmare n-au putut lua măsuri de limitare a pagubelor.”

#Asumarea Responsabilității (Leadership)

Leader 2 (preluarea puterii)

  • Nu am estimat corect dificultățile
  • Nu am găsit cele mai eficiente soluții
  • Nu am știut cum să mobilizăm resursele
  • Nu am notificat situația din timp către clienți
    >> n-au putut limita pagubele

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

 

Aceeași realitate, două reacții diametral opuse. Cu siguranță cei doi lideri, împreună cu echipele lor, au avut proiecte dificile cu multe obstacole și probleme neprevăzute. Evident, ambii lideri s-au confruntat cu elemente pe care nu le puteau controla și care nu s-au întâmplat din vina lor. Diferența constă în poziționarea fiecăruia dintre ei față de cele întâmplate. Iar poziționarea dă tonul pentru întreaga organizație. Practic formează modelul de reacție în fața problemelor apărute pentru echipele lor.

#Asumarea Responsabilității (Leadership)

Similar:

  • Proiecte dificile
  • Obstacole neprevăzute
  • Factori externi (lipsă control)
  • Nu era vina lor

Diferit:

  • Poziționare: cedarea puterii vs. preluarea puterii
    >> model de urmat pentru ceilalți

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

 

Reacția primului leader este una dominată de neputință. Acesta așteaptă ca circumstanțele să fie ideale pentru a finaliza la timp și conform standardelor proiectul. Problema este că arareori circumstanțele sunt perfecte. Iar dacă leaderul nu preia controlul, cu siguranță vor apărea noi probleme care vor adânci severitatea situației. Mai mult, modelează un exemplu pentru toți aflați în subordine: dacă vezi o problemă, trebuie doar să găsești pe cine să dai vina; rezolvarea problemei este irelevantă.

 

#Asumarea Responsabilității (Leadership)

Modelul neputinței:

  • La cheremul circumstanțelor
  • Cedarea puterii / controlului
  • Model: problemă > vinovat > +/- remediere

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

 

Reacția celui de-al doilea leader este una dominată de pragmatism, concentrată pe ce trebuie să fie făcut diferit pentru a obține rezultate mai bune. Care sunt schimbările necesare? O atenție mai mare acordată estimărilor pentru a reduce diferențele dintre teorie și practică. Prevederea din start a unei marje de resurse suplimentare pentru neprevăzute. Instruirea echipei pentru identificarea soluțiilor în situații tensionate. Găsirea mecanismelor de motivare și mobilizare a resurselor în momente dificile. Comunicarea permanentă a stadiului proiectului către clienți pentru a le oferi timp de reacție în cazul în care vor exista întârzieri sau abateri de la planul inițial.

#Asumarea Responsabilității (Leadership)

Modelul puterii:

  • Pragmatism: îmbunătățiri > rezultate
  • Îmbunătățiri
    – estimări mai bune
    – marje pentru situații neprevăzute
    – soluții mai bune
    – motivare/mobilizare resurse
    – comunicare clienți

Sursa: Revoluția Sensului (Fred Kofman, 2018, Ed. Spandugino)

 

Uitându-ne la cele două tipuri de reacții, care dintre cei doi leaderi vor reuși să obțină rezultate mai bune la următorul proiect? Care dintre cele două modele de leadership va obține comportamente și atitudini mai productive de la echipa sa? Care dintre cei doi asigură leadership valoros celor pe care îi coordonează?

 

„Nu există vreme proastă, doar echipamente nepotrivite”. Similar, nu există probleme imposibil de rezolvat, ci doar probleme pe care încă nu suntem capabili să le rezolvăm. În aceste situații avem o decizie de luat: ne mobilizăm și luăm controlul situației sau dăm vina pe altcineva și așteptăm ca alții să rezolve problema. Ca leaderi, avem o singură opțiune reală: ne asumăm responsabilitatea, identificăm problemele, găsim soluțiile, comunicăm clienților ce se întâmplă și cum am hotărât să acționăm.

 

Asumarea responsabilității este prețul pe care leaderii trebuie să-l plătească pentru puterea pe care o dețin în organizațiile pe care le conduc. Asumarea responsabilității nu înseamnă asumarea vinei pentru greșile altora, ci asumarea responsabilității pentru remedierea acestora.

 

Ne oprim aici pentru astăzi. Săptămâna viitoare revenim cu noi teme despre leadershipul autentic. Până atunci, ținem legătura pe pagina noastră de Facebook și în aplicația mobilă „Adrian Vascu” din Google Play și Apple Store. Vă doresc multă sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *