De la 3 la 5 ani creste termenul de reevaluare cladiri pentru firme. Si altele

Recent a fost trimisa spre promulgare o Lege privind modificarea si completarea Legii nr 227/2015 privind Codul Fiscal.

De-a lungul procesului legislativ a avut numarul Plx 478/2019.

Daca legea va fi promulgata in acest an, si va intra in vigoare incepand cu anul fiscal 2021 aceasta prevede cel putin urmatoarele masuri referitoare la impozitul pe cladiri:

  1. Perioada dupa care se realizeaza actualizarea valorii impozabile pentru cladirile apartinand persoanelor juridice se modifica de la 3 ani la 5 ani.
  2. In cazul utilizarii mixte a ramas in vigoare modificarea recenta de cod fiscal care in cazul in care utilitatile nu sunt platite de catre firma valoarea impozabila se stabileste fara raport de evaluare. Noua modificare aparuta prin legea aflata la promulgare este ca atunci cand proprietrii nu declara la organul fiscal suprafata folosita in scop nerezidential cota de impozitare este de 0,3% aplicata asupra valorii calculate conform art 457.
  3. In cazul in care rapoartele de evaluare se depun dupa primul termen de plata a impozitului (31 martie) acesta produce efecte incapand cu data de 1 ianuarie a anului fiscal urmator.

Legea contine si alte modificari referitoare la taxa pe cladiri si lamuriri privitoare la actele de transfer de proprietate unde nu sunt prevazute preturile cladirilor.

Later edit

Legea a fost promulgata astazi 18 decembrie 2020.

Astfel,

1. Pentru persoanele juridice cota de impozitare se majoreaza penalizator doar daca nu depun un raport de evaluare o data la 5 ani.

2. In 28 decembrie pe siteul MLPDA http://www.dpfbl.mlpda.ro/noutati.html a aparut informatia conform careia articolul cu amanarea termenului de realizare a evaluarilor de la 3 la 5 ani se va aplica de la 1 iulie 2021.
2. Astfel, firmele care si-au realizat reevaluarea in anul 2018 trebuie sa o refaca in anul 2021 pentru a evita plata unor cote majorate de impozitare.
3. Incepanc cu anul 2022 reevaluarea cladirilor de catre persoanele juridice se va putea realiza dupa 5 ani astfel incat firmele care si-au realizat ultima evaluare in anul 2019 vor decide daca isi realizeaza evaluarea sau o amana pana in 2024.

 

In concluzie legea 296/2020 a intrat in vigoare dar o parte dintre artiocolele acesteia se aplica incepand cu mijlocul anului 2021. Ceea ce pentru impozitarea cladirilor inseamna inceputul anului 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *