Vă credem pe cuvânt…..nu trebuie să ne dovediți

Aud și citesc pe toate canalele că România atinge un nou record negativ. Titluri mari care ocupă întreg spațiul: cel mai mare număr de infectări din Europa – 777 ieri 16 iulie. Urmează o serie de cifre, iar la final – numărul de teste: 19 mii.

Apoi intră o nouă știre: Guvernul are previziuni sumbre. Alte cifre mari: 1200-1600 noi cazuri pe zi la mijlocul lunii august. Așa scrie în nota de fundamentare a ordonanței pentru prelungirea stării de alertă.

Bun. Titlurile acaparează întreg spațiul – public, de emisie, privat, emoțional.

Și totuși să privim cifrele din tabelul atasat.

Picture 3

 

 

Am cercetat cu atenție comunicatele oficiale pentru a găsi numărul zilnic de teste. Nu l-am găsit. Vă rog și pe dumneavoastră să faceți același lucru. Am calculat in tabelul de mai sus numarul de teste pe zi,  prin diferenta, luand din comunicatul oficial numarul total de testari de la inceputul pandemiei. În schimb am observat tiparul întortocheat al comunicatelor și lipsa multor indicatori care ar fi esențiali în măsurarea realistă a evoluției virusului în țara noastră.

Nu sunt adeptul teoriilor conspiraționiste. Nu susțin că este vorba despre o conspirație. În schimb spun că undeva e o problemă de transparență, comunicare și profesionalism.

Când analizăm evoluția noilor infectări trebuie să-l raportăm la numărul testelor efectuate. Este simplu: cu cât testăm mai mult, cu atât probabilitatea de a descoperi noi cazuri crește. Lunea avem mai puține cazuri raportate pentru că în weekend se testează mai puțin, nu pentru că virusul ia o pauză la final de săptămână.

Ar trebui să testăm mult mai mult și ar trebui întotdeauna să raportăm numărul cazurilor la numărul testelor efectuate. Altfel spus, câți dintre cei testați sunt infectați.

Observați în tabelul de mai sus că procentul cel mai îngrijorător de infectați a fost luni, 13 iulie, când peste 6% dintre cei testați erau infectați. Astăzi, 16 iulie, ziua recordului absolut, procentul infectaților din total testați era doar 4%, după ce ieri scăzuse sub 4%. Mergând dincolo de titluri bombastice, cifrele ne spun că suntem pe calea cea bună și că trebuie să testăm mai mult în mod constant.

În același spirit al analizei și nuanțelor, mă întorc la nota de fundamentare a ordonanței pentru prelungirea stării de alertă. Dacă ne pregătim pentru 1200-1600 de cazuri noi zilnic, ne-am pregătit și dublarea sau triplarea numărului de teste? Dacă vom face 30, 40, 50 de mii de teste zilnic, este posibil să atingem 1200-1600 de cazuri. Însă va fi pentru că ritmul de răspândire s-a întețit sau pentru că testăm mai mulți oameni, inclusiv pe aceia pe care, până în prezent, nici nu-i luam în considerare pentru testare?

Revin la importanța transparenței în transmiterea tuturor datelor care ne ajută să evaluăm corect evoluția pandemiei în România.

Ponderea celor infectați din total testări ne ajută să determinăm ritmul de răspândire. Nu e perfect, însă este un indicator esențial. Amintesc faptul că în aprilie procentul celor infectați din totalul celor testați depășea 12%. Astăzi discutăm despre 4-6%.

Contează foarte mult și ce reprezintă numărul testelor – câți noi, câți pacienți deja confirmați.

Un alt indicator foarte important este numărul infectaților care necesită spitalizare raportat la capacitatea totală disponibilă pe fiecare județ. Per total ne poate da informații despre evoluția cazurilor mai severe sau chiar grave – iarăși, un indicator relevant pentru a înțelege stadiul pandemiei din România. Per județ ne ajută să înțelegem unde sunt probleme și unde trebuie să găsim din timp soluții pentru a putea trata toți pacienții și a tempera ritmul de răspândire.

Cu siguranță sunt și alte cifre care ne lipsesc. Însă tocmai aceasta e problema: ne lipsesc cifrele, informația se transmite trunchiat și lasă spațiu deducțiilor și opiniilor personale. Acesta este contextul ideal pentru înflorirea teoriilor conspiraționiste de tot felul, pierderea crediblității autorităților și nerespectarea regulilor date de aceștia. Practic creăm un cerc vicios perfect pentru răspândirea accelerată a virusului.

Virusul există. Sigur că este nevoie să aplicăm măsurile de igienă, distanțare și protecție. Nu am niciun dubiu pe această temă.

Însă mai este nevoie și de o stare psihică puternică pentru a ne descurca cu toate efectele secundare (economice, financiare, personale) pe care le generează acest virus. Bombardarea cu cifre incomplete nepuse în context și titluri mari cu recorduri negative – chiar și atunci când sunt aspecte pozitive (creșterea testelor) – nu poate fi soluția pentru a învinge acest virus.

Se pot raporta 1200-1600 de infectări noi pe zi? Desigur. Vă credem pe cuvânt, nu trebuie să ne-o dovediți, puteți decide voi ce avem nevoie să știm și ce nu. Dar apoi să nu vă plângeți prin media că teoriile conspiraționiste câștigă războiul informațional. Nu comunicați corect. Puneți toate cifrele pe masă, dați-le o formă coerentă, ușor de înțeles, și lăsați oamenii să vadă întreaga imagine. Credeți-mă, concluzia nu va fi că nu e cazul să respecte regulile. Dimpotrivă.

Momentan, astăzi nu stăm chiar atât de rău. Să crească numărul celor testați pentru prima oară cât mai mult pentru a scădea procentul celor infectați și cu speranța că numărul celor care necesită spitalizare va rămâne la un nivel similar celui din prezent.

Iar noi… noi să respectăm regulile și să ne protejăm, pe noi și pe cei din jurul nostru. Să ne protejăm chiar și de „infectările” cu cifre scoase din context care ne induc stres suplimentar inutil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *