ECOVID 19 – Virusul care a contaminat întreaga economie românească

ECOVID 19 este virusul economic rezultat din răspândirea celui medical (COVID19), care afectează în fiecare zi starea economică a noastră, a tuturor, şi care diferă destul de mult de la ţară la ţară.

Denumirea virusului economic ECOVID 19 este compusă din cuvintele ECO (de la economie) şi VID (de la măsurile concrete care sunt luate). Nu este deci nici digital E-COVID 19 si nici ecologic (ECO VID 19)

Din păcate forma românească a ECOVID 19 este una care se mişcă în voie prin ecosistemul economic pentru că măsurile luate până acum se dovedesc a fi din categoria “ia un pahar gol, pune apă de la tine în el şi bea; apoi solicită-ne să îţi dăm ceva apă înapoi în minim 30 de zile”.

Spuneam zilele trecute că măsurile luate au fost corecte dar nu suficiente şi că rezolvarea problemei economice e ca un puzzle care are nevoie de toate piesele pentru a forma o imagine completă. Orice piesă lipsă face rezultatul final imposibil de atins. Iar acest rezultat este funcţionarea economiei, asigurarea salariilor şi alimentarea bugetului de stat cu care vom putea lupta împotriva COVID19.

Vedem acum că aceste măsuri sunt şi greu de aplicat. De exemplu, şomajul tehnic a creat multă confuzie şi chiar conflicte între companii şi angajaţi tocmai pentru că punerea în practică a generat mai multe întrebări decât răspunsuri. Noţiunea de “încasări” şi raportarea acestora la primele două luni ale anului sunt expresii amatoriceşti generatoare de confuzie.

„Măsurile” luate până acum au fost de fapt o perdea de fum care începe să se risipească. După entuziasmul şi emoţia iniţiale, generate de câţiva miniştri care au anunţat măsurile viitoare pe Facebook, ulterior, aşteptând publicarea în monitorul oficial nepermis de mult, ne-am dat seama că “s-au zguduit munţii şi a ieşit un şoricel”.

Echivalentul economic al domnilor Rafila sau Arafat în sistemul de sănătate, nu sunt în prim plan. Avem profesionişti în domeniul economic care probabil că sunt consultaţi, dar degeaba prescriu ei tratamentul corect dacă ceea se administrează efectiv este apă de ploaie.

ECOVID-ul românesc nu a fost identificat, nici măsurat, nici monitorizat. Nu i se cunoaşte nici rădăcina, nici modul de transmisie, iar simptomele sunt extrem de variate, afectând întreg spectrul economic. Faţă de zona medicală, în economie avem o singură „regiune” cu asimptomatici, respectiv cea politică şi bugetară (aceşti oameni nu au periclitate veniturile).

Aici este marea diferenţă dintre COVID 19 şi ECOVID 20 – în primul caz virusul atacă şi doctorii. Am văzut cu toţii acest lucru şi urmărim cursa contracronometru pe care aceşti oameni admirabili o au în fiecare secundă cu mijloacele precare pe care le au la dispoziţie.

Însă diferenţa este că în cazul ECOVID 19 “doctorii” care acum se ocupă de noi nu sunt afectaţi de virusul econonomic. Indiferent cât durează, ei au şi veniturile aranjate şi nici nu au obligaţia de a rămâne “închişi în case”.

Ce este cert este faptul că virusul economic se răspândeşte galopant şi haotic. Haideţi sa ne trezim pentru că nu mai este timp deloc. Dacă vrem să avem un buget de stat capabil să se lupte cu COVID19 şi să-l învingă, avem nevoie de încasări, deci avem nevoie de economie funcţională care să alimenteze acest buget.

Măsurile sunt simple: (1) Să fie căutaţi “doctorii” potriviţi (nu foarte mulţi pentru că e posibil să se încurce între ei). (2) Pe baza datelor existente să analizeze rapid şi la rece “starea pacientului” şi să prescrie tratamentul cu rezultate. Nu este atât de simplu, cu siguranţă, dar există deja scrise o mulţime de măsuri de foarte mulţi oameni competenţi pe domeniile lor. (3) Să identifice măsurile care se impun şi să etapizeze aplicarea acestora. (4) Să urmărească ordinea de aplicare pentru ca informaţiile noi care necesită analiză apar în fiecare moment, deci să aibă capacitatea de adaptare (5) Măsurile propuse să fie aplicate rapid aşa cum au fost propuse fără să fie alterate de funcţionari care încă nu şi-au dat seama că situaţia specială în care ne aflăm necesită o abordare specială care nu mai seamănă cu nimic din ceea ce a fost până acum.

Situaţia COVID 19 este gravă, vedem acest lucru în fiecare zi. Deşi lucrurile nu funcţionează perfect, vedem că se încearcă o monitorizare cât mai exactă a situaţiei şi se aplică planuri pe măsura fiecărei etape. Tocmai de aceea facem tot ce ţine de noi pentru a rămâne în case – să ne protejăm pe noi şi pe ceilalţi. Mai bine spus, să muncim din case, dar aceasta este o altă discuţie.

Stiţi însă ce este grav? Că infectarea cu ECOVID 19 nu poate fi evitată doar cu apă, săpun şi izolarea acasă. Dacă nu se iau măsurile care trebuie, urgent, intră peste noi şi în case. Şi greu ne vom mai face bine. Și unii deloc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *