Veridice 319 – Cum ne luăm casă pe credit

Când vine vorba despre a cumpăra o casă pe credit trebuie să avem multă răbdare, disciplină birocratică și mare atenție la toate documentele pe care le semnăm, căci o facem pentru următorii 20-30 de ani.

Să presupunem că am ales banca cu oferta cea mai bună și ratele lunare cele mai avantajoase. Următorul pas este calificarea financiară – respectiv banca ne analizează veniturile și profilul de client pentru a determina dacă ne consideră un bun viitor platnic și pentru ce sumă totală ne va putea credita.

Banca ne va solicita cartea de identitate, acordul pentru verificarea veniturilor la ANAF, acordul pentru verificarea istoricului de platnic în Biroul de Credite, Centrala Riscului de Credit și alte baze de date similare. Dacă suntem căsătoriți, va fi nevoie de actul de identitate al soțului/soției, copie după certificatul de căsătorie și acorduri pentru ANAF și bazele de date menționate anterior – indiferent dacă sunt codebitori sau nu pentru acel credit.

Credit Ipotecar:

#1: Analiza financiară

Carte identitate
Acord verificare venituri ANAF
Declarație rate lunare (credite/carduri de credit)
Acord verificare în baze de date (Biroul de Credite, Centrala Riscului de Credit, etc)
+/- documente soț / soție / căsătorie

Al doilea pas este verificarea juridică a proprietății. Banca ne va cere antecontractul sau promisiunea de vânzare-cumpărare, dovada eventualelor plăți în avans, documentele vânzătorului, cadastru, releveu, intabulare, extras de carte funciară, ultimele facturi și chitanțe la utilități și orice alte documente mai sunt necesare pentru ca Departamentul Juridic să considere actele proprietății ca fiind valabile, clare și definitive.

Credit Ipotecar:

#2: Analiza juridică:

Antecontract / Promisiune VC
Dovadă plăți în avans
Documente vânzător
Cadastru, releveu, intabulare, extras CF
+alte documente cerute de bancă

După ce banca decide că actele sunt în regulă, va solicita certificatul de performanță energetică și evaluarea imobilului. Certificatul e responsabilitatea vânzătorului. Banca ne va recomanda de regulă selectarea unui evaluator dintre cei agreați de către respectiva instituție de credit. Raportul de evaluare va fi achitat de noi – direct evaluatorului sau prin intermediul băncii.

Credit Ipotecar:

#3: Evaluare casă:

Certificat performanță energetică
Raport de evaluare

Odată valoarea casei stabilită, banca ne va comunica dacă acceptă creditarea proprietății și care este procentul maxim de finanțare – respectiv avansul minim acceptat. De asemenea, ne va comunica contractele-model de vânzare-cumpărare și ipotecă pe care trebuie să le agreăm din timp cu avocatul, notarul, banca și vânzătorul. Apoi vom stabili de comun acord ziua tranzacției.

Credit Ipotecar:

#4: Accept final:

Avans minim
Model contract vânzare-cumpărare
Model contract ipotecă
Negociere contracte finale
Stabilire dată tranzacție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *