Veridice 314 – Piața imobiliară în 2019 – între așteptări și realitate

Deși la începutul anului multe voci anticipau o criză a pieței imobiliare, decembrie ne arată că în 2019 voința și puterea de cumpărare au continuat să crească pe segmentul achizițiilor imobiliare.

Începutul de an a fost mai greoi, însă prețurile au continuat să crească, chiar dacă într-un ritm mai temperat comparativ cu perioadele anterioare. Dacă ne uităm la volumele tranzacționate, observăm o domolire a ritmului de achiziție, însă nicidecum nu putem vorbi despre o criză.

Prețurile, mai ales când vorbim despre construcțiile noi, nici nu aveau cum să scadă în condițiile în care costurile în construcții au crescut în permanență – fie că ne referim la fiscalitate, forță de muncă, materiale de construcții, terenuri sau deprecierea leului.

Cumpărătorii au considerat ofertele imobiliare ca fiind bune de achiziționat și s-a dovedit că există putere de cumpărare chiar și la acest nivel al prețurilor. Prin urmare așteptările unei crize imobiliare s-au dovedit a fi nefondate. Cel puțin în 2019.

Iar ușoara scădere a volumelor tranzacționate era previzibilă dat fiind ritmul creșterii din ultimii 3-4 ani. Pe măsură ce prețurile cresc, cei care își permit și vor să cumpere sunt mai puțini și mai pretențioși. Interesant de analizat este și cum a evoluat stocul disponibil de locuințe în acest an.

De asemenea, terenurile disponibile și adecvate pentru dezvoltare imobiliară sunt mai greu de găsit și mai scumpe, ceea ce înseamnă că și diversificarea ofertei din care clienții pot alege ceea ce li se potrivește ia mai mult timp comparativ cu alți ani.

În plus, noile generații de cumpărători au alte stiluri de viață și alte criterii de achiziție. Pentru ei piața imobiliară va trebui să vină cu noi concepte rezidențiale, foarte diferite de cele existente astăzi.

În schimb există o criză despre care vorbim prea puțin – calitatea vieții în contextul intensificării traficului din multe orașe ale României.

Din nefericire acestea nu au învățat din lecțiile Bucureștiului suficient de repede pentru a evita aceleași probleme majore. Doar evoluția prețurilor nu înseamnă nimic dacă nu luăm în calcul și evoluția calității achiziționate – dincolo de zone, suprafețe și finisaje. Până la urmă un aer poluat este la fel de toxic, fie că locuiești într-o garsonieră din anii 80 sau într-un duplex de lux din 2019.

Pentru anii care vin, cred în conceptul care spune că ar trebui pusă în centrul atenției investitorilor calitatea vieții beneficiarilor – care include, evident, calitatea locuirii.

!NOU – AVA mobile app (search „Adrian Vascu”):

Android App: https://bit.ly/2Jf9rsL
iOS App: https://apple.co/2pNk27j

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *