Veridice 308 – Atenție la proprietățile nou construite (I)

Construcțiile noi câștigă tot mai mult teren în piața imobiliară. O clădire nouă are multe avantaje, însă acestea trebuie analizate pentru a identifica ofertele cu adevărat bune de cumpărat.

În general, sunt 6 detalii la care trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm un imobil nou construit: proprietarul legal și calitatea vânzătorului, existența și legalitatea clădirii, calitatea tehnică a construcției, branșarea la utilități, existența fizică a elementelor din planurile construcției și transferul proprietății cu toate atributele sale. Și fără primele două verificate temeinic, ultimele patru nu prea mai au rost.

Achiziții Imobiliare Noi – 6 Verificări Necesare:

identitate proprietar
legalitate proprietate
calitate construcție
branșamente utilități
verificare la fața locului
transfer drept de proprietate

Dacă vizionarea imobilului ne convinge să-l cumpărăm, înainte de a vorbi despre taxa de rezervare sau avans, mai întâi trebuie să ne asigurăm că stăm de vorbă cu proprietarul și vânzătorul real. Poate fi vorba de o persoană fizică, o singură firmă sau companii partenere. Indiferent de caz, trebuie să obținem documente legale care demonstrează acest lucru.

În cazul persoanelor juridice vom solicita actul constitutiv al societății și certificatele fiscale ale firmei de la ANAF, Primărie și Registrul Comerțului. Dacă este vorba despre două firme, vom solicita pentru ambele, dar și contractul în baza căruia colaborează. În plus, trebuie să verificăm dacă agentul chiar este cine spune că este și lucrează pentru vânzător.

Achiziții Imobiliare Noi – Documente Proprietar-Vânzător:

act constitutiv firmă
certificat fiscal (ANAF)
certificat de atestare fiscală (Primărie)
certificatul de înregistrare fiscală (ONRC)
carte identitate administrator firmă
acte identificare agent imobiliar

Apoi trebuie să ne asigurăm că imobilul a fost construit legal pe un teren cumpărat tot legal și că există ca atare în evidențele autorităților. Iar pentru asta avem nevoie de extras de carte funciară, certificat de urbanism, autorizație de construcție, proces verbal de recepție finală și eventual certificat de atestare a edificării construcției – dacă imobilul este deja finalizat.

Achiziții Imobiliare Noi – Documente Proprietate:

extras de carte funciară
certificat de urbanism
autorizație de construcție
proces verbal de recepție finală
certificat de atestare a edificării construcției

Doar așa putem descoperi dacă achiziția terenului e problematică, nu a fost făcută dezmembrarea pentru fiecare clădire sau pentru fiecare apartament, clădirea nu respectă planul urbanistic sau cel al construcției, terenul sau unitățile construite sunt ipotecate, nu există drum de acces și lista poate continua.

Achiziții Imobiliare Noi – Probleme Construcție:

achiziția terenului problematică
lipsa dezmembrăilor per unitate
nerespectarea planului urbanistic
nerespectarea autorizației de construcție
ipoteci și creditori (teren/unități)
lipsa drumului de acces

!NOU – AVA mobile app (search: „Adrian Vascu”):

Android App: https://bit.ly/2Jf9rsL
iOS App: https://apple.co/2pNk27j

Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *