Veridice 305 – Care sunt pașii achiziției unei case

Problema tranzacțiilor imobiliare este că abia după ce sunt finalizate ne dăm seama ce ar fi trebuit să știm sau cum ar fi trebuit să procedăm.

În această serie discutăm despre etapele achiziției imobiliare, de la vizionare și până la intrarea în posesia cheilor.

Odată ce am stabilit care sunt prioritățile și bugetul disponibil, trecem la o cercetare online pentru a găsi apartamente sau case, mai vechi sau mai noi, care corespund criteriilor noastre. Posibil să revizuim așteptările inițiale, să căutăm în alte zone, alte tipuri de proprietăți sau chiar să amânăm achiziția.

Achiziții imobiliare – Cercetare online:

prețuri
case sau apartamente
noi sau vechi
la cheie sau de renovat
în centru sau în zone rezidențiale

Urmează etapa vizionărilor. Atenție la momentul ales pentru vizită – ar trebui să fie unul în care putem evalua cât mai realist viața de zi cu zi în acel loc și să avem suficientă lumină încât să nu ne scape vreun detaliu.

Întotdeauna facem fotografii, luăm măsurători și notăm observațiile (carton 2). Cerem explicații pentru orice element care ne atrage atenția și stăm oricât e nevoie pentru a ne asigura că avem toate informațiile.

Achiziții imobiliare – Vizionare proprietăți:

foto, măsurători, notițe
explicații detalii problematice
explorare zonă
verificare tehnică construcție

Facem câteva explorări ale zonei pentru a ne asigura că ne dorim să trăim acolo pentru următorii 10-20 de ani. În special în cazul caselor, facem o vizionare cu un specialist în structuri de rezistență sau construcții. Acesta ne va spune ce documente tehnice trebuie să cerem vânzătorului.

Nu negociem prețuri, nu plătim avansuri și nu semnăm nimic înainte de a avea copii ale tuturor documentelor casei pentru că acestea pot releva informații care afectează valoarea proprietății sau chiar schimbă decizia de achiziție.

Achiziții imobiliare – Ce NU facem:

nu negociem prețul
nu plătim avansul
nu semnăm precontracte
ÎNAINTE de verificarea documentelor

Abia după ce specialistul în construcții ne dă ok-ul iar un avocat specializat verifică documentele de proprietate trecem la negocierea prețului și condițiilor de predare-primire a casei.

Apoi mergem la un notar diligent care verifică toate documentele, semnăm contractul de vânzare-cumpărare, virăm banii și intrăm în posesia proprietății.

Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *