Veridice 301 – Ce trebuie să știi despre o casă

Când vine vorba despre achizițiile imobiliare, vorbim prea mult despre prețuri și prea puțin despre valoarea cumpărată. Același preț poate fi prea mare sau prea mic în funcție de valoarea la care raportăm cifrele.

Însă valoarea reală nu este întotdeauna vizibilă. Sub o tencuială proaspătă se poate ascunde o instație electrică periculoasă, în spatele unei faianțe luxoase – o instalație sanitară făcută greșit, iar în spatele unei plăci de beton nou, o formulă slabă de rezistență.

Și totuși, cum ne dăm seama dacă un imobil merită cumpărat? Ei bine, trebuie să avem o listă de întrebări, să ne asigurăm că răspunsurile primite sunt reale și chiar să luăm cu noi la vizionare specialiști care vor identifica imediat eventuale probleme.

Primul element important vizează durabilitatea casei sau blocului, lucruri precum anul construcției, fundația și structura.

Evaluare casei – Durabilitate:

an construcție
fundația
structura
compartimentarea

Al doilea element ține de mentenanța clădirii – starea tencuielii, existența izolării, dacă acoperișul sau subsolul au probleme și cât de grave.

Evaluare casei – Mentenanță:

tencuiala
izolația
acoperișul
subsolul

Al treilea element este interiorul imobilului, respectiv suprafața totală, împărțirea spațiilor, starea pereților, pardoselilor și tâmplăriei.

Evaluare casei – Interior:

suprafața
împărțirea spațiilor
pereți, pardoseli, tâmplărie

Al patrulea element vizează instalațiile de apă, canalizare, electricitate, gaz și cablu. Cât de vechi sunt, din ce materiale sunt realizate și în ce stare de funcționare sunt.

Evaluare casei – Instalații:

apă și canalizare
electricitate și gaze
cablu tel/net/tv
vechime, materiale, stare curentă

Apoi urmează elementul zonei – distanța față de centru, de mijloace de transport în comun și față de arterele principale de circulație din oraș. Contează și înălțimea construcțiilor din jur, disponibilitatea locurilor de parcare și existența spațiilor verzi.

Evaluare casei – Zona:

distanță față de centru
transport în comun
artere principale
locuri de parcare
spații verzi

Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *