Veridice 236 – Cum putem crește salariile în România?

Lansăm astăzi o temă cu multiple răspunsuri, multe dintre ele emoționale.

Cum ar trebui să arate piața muncii din România? Cu salarii raportate la productivitate sau productivitate crescută abia după majorarea salariilor? Care sunt factorii care influențează productivitatea?

Este foarte adevărat că nivelul salarizării din România este inferior celui din majoritatea țărilor UE, dar e nevoie să înțelegem cauza pentru a rezolva problema. Da, românii sunt muncitori, însă nu aceasta e problema. Întrebarea este dacă activitatea noastră se desfășoară într-un mediu eficient și optimizat pentru a genera un câștig cât mai mare în timpul lucrat.

Prima chestiune de îmbunătățit este tocmai productivitatea. Concret, ce înseamnă productivitatea? Câtă valoare ce poate fi vândută produce un angajat într-o oră de muncă.

Să presupunem că încasările lunare ale un companii sunt de 100.000 euro. Din acești bani, compania trebuie să achite salariile, producția și impozitele. Pe lângă acestea, compania trebuie să facă și un profit, căci altfel nu ar avea motiv să funcționeze. Pentru ușurința calcului, presupunem că pentru a încasa 100.000 de euro, compania trebuie să realizeze și să vândă 10.000 de produse, prin urmare costurile de producție sunt ca și fixe (deși în economia reală, costurile nu sunt niciodată fixe iar vânzările niciodată aceleași).

Întrebarea este câte ore de lucru sunt necesare pentru a produce și vinde 10.000 de produse și a încasa cei 100.000 euro? Dacă este nevoie de 50 de angajați a câte 160 de ore lunar, salariul brut nu poate depăși 600 de euro/lună.

Dacă dintre cei 50 de angajați, 5 gestionează birocrații inutile, dacă impozitele se schimbă de la o zi la alta, iar marja de profit este măcinată de inflație, atunci compania nu își poate asigura mai mult decât simpla supraviețuire pe salarii mici, cu tehnologie depășită și cu vânzare la prețuri mici.

Dacă doar 30 de angajați ar fi suficienți pentru realizarea producției, atunci salariul burt ar putea urca la 1000 de euro lunar.

Productivitatea nu crește singură, ci are nevoie de un mediu sănătos, stabilitate legislativă și fiscală, de infrastructură de export, de educație modernă, de tehnologizarea procesului de producție, lucruri care lipsesc din păcate în România ultimilor 30 de ani.

Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *