Veridice 226 – Viitorul afacerilor și angajaților

În timp ce noi privim problemele care ne macină zilnic atenția și răbdarea, noi fenomene se produc în economie care trec neobservate.

Forumul economic mondial avertizează de câțiva ani că este nevoie de măsuri guvernamentale și economice decisive pentru a ne asigura că vom ieși cu bine din cea de-a patra revoluție industrială.

Principalele trei variabile care ne vor decide viitorul sunt: schimbările tehnologice, evoluția educației și mobilitatea talentului.

Totul pleacă de la ritmul în care vor apărea și vor fi adoptate inovațiile tehnologice. Acestea vor schimba în egală măsură felul în care companiile produc și vând, dar și felul în care clienții aleg, cumpără și consumă produse și servicii.

1. Inovațiile Tehnologice:

Noi descoperiri științifice
Programe și aplicații
Aparate și roboți
Inteligența artificială
Internetul tuturor lucrurilor

În al doilea rând va conta ritmul de adaptare și dezvoltare a programelor educaționale pentru copii și adulți în cadrul școlilor și companiilor, dar și în afara lor. Dobândirea de cunoștințe și abilități este un proces continuu chiar și în prezent, însă nu toți conștientizăm asta. Foarte mulți adulți vor avea nevoie de programe ample de recalificare și reorientare profesională în următorii ani.

Școala nu mai este singurul loc în care se învață, dar ar trebui să devină locul în care copiii își dezvoltă capacitățile esențiale unui viitor de succes și în care învață cum să exploateze tehnologiile actuale. Simpla memorare de informații este o viziune educațională depășită de cel puțin 30 de ani.

2. Revoluționarea Educației

Rezolvarea de probleme complexe
Gândirea critică
Creativitatea
Lucrul în echipă
Inteligența emoțională

În al treilea rând va conta ritmul în care va crește mobilitatea talentului. Multe companii vor încuraja lucrul de la distanță, ceea ce le va da acces instant la cei mai buni profesioniști din întreaga lume. Alte companii se vor reloca acolo unde găsesc specialiștii de care au nevoie. Dar și angajații se vor obișnui cu ideea de a schimba job-ul și țara pentru cea mai bună ofertă – oriunde în lume se găsește aceasta.

3. Mobilitatea talentului:

Lucrul de la distanță
Relocarea companiei
Lucrul în străinătate

Din cea de-a patra revoluție industrială vor ieși câștigătoare doar acele state care vor adapta sistemele educaționale inovațiilor tehnologice, care vor oferi cele mai bune condiții angajaților pentru a rămâne în țară și a lucra pentru companii din întreaga lume, dar și companiilor pentru a-și reloca afacerile într-o țară în care vor găsi talent profesional de ultimă generație. Suntem pregătiți?

Pentru întrebări, dezbateri și propuneri de teme – ne întâlnim pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *