Veridice 212 – Impozitul pe clădiri – persoane fizice

Bun găsit!

E final de an și, ca de obicei, începutul de an vine și cu obligația de plată a impozitelor și taxelor pe clădiri. Începând de astăzi voi prezenta câteva informații de actualitate privind aceste obligații fiscale adresate persoanelor fizice, persoanelor juridice, autorităților locale, evaluatorilor precum și celor care trebuie să plătească taxa pe clădiri. Astăzi vom începe cu persoanele fizice.

Pentru locuințe, ca în fiecare an, autoritățile locale calculează impozitul datorat și ne înștiințează prin deciziile de impunere cuantumul acestuia, astfel încât cei care am existat în evidențele fiscale cu clădiri de locuit nu avem altceva de făcut, decât să plătim impozitul din decizie. Pentru cei care ați construit sau ați cumpărat o locuință și aceasta nu a fost încă declarată la autoritățile fiscale, impozitul va fi calculat după înregistrarea acesteia. Cota de impozitare este cuprinsă în intervalul 0,08 – 0,2% și diferă de la o primărie la alta.

Pentru clădirile nerezidențiale, persoanele fizice care nu au declarat aceste clădiri după 1 ianuarie 2016 și care au plătit până acum un impozit cu o cota de impozitare, penalizatoare, de 2%, ar fi trebui să le declare pentru a-și reduce cota de impozitare, situație în care vor depune la autoritatea fiscala locala și un raport de evaluare realizat de către un evaluator autorizat. Cota de impozitare pentru acest tip de clădiri este stabilită de autoritățile locale din intervalul 0,2-1,3%

Același lucru se întâmplă și dacă raportul nu este actualizat o data la 5 ani, aceasta fiind o regulă stabilită de Codul fiscal.

Ceea ce a rămas destul de neclar este modul de declarare a clădirilor cu utilizare mixtă, adică și rezidențială și nerezidențială. Dacă mai există asemenea situații încă nedeclarate sau dacă între timp s-a modificat utilizarea unei clădiri care a fost exclusiv rezidențială trebuie să aveți în vedere modul de delimitare a suprafețelor, cine plătește utilitățile și dacă suprafețele rezultă din documentație cadastrală distinctă. Detalii despre utilizarea mixtă aflați pe pagina de FB a emisiunii.

Atât pentru astăzi, ne revedem marțea viitoare! Numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *