Veridice 142 – Despre antreprenori și antreprenoriat (4)

Bine v-am regasit,

Continuam seria emisiunilor dedicate antreprenoriatului, aducand in discutie o tema la fel de importanta pentru antreprenori, respectiv: Cine va prelua afacerea dupa retragerea acestora?

Conform unor date statistice furnizate de catre ONRC (sursa Veridio) in Romania:

  • există puţin peste 1 milion de societăţi comerciale în România
  • 73% din aceste societăţi sunt deţinute de o persoană fizică în proporţie de peste 50%. Dintre acestea:
    • pentru 8% antreprenorii au o vârstă sub 30 de ani
    • pentru 43% antreprenorii au vârsta cuprinsă între 30-44 ani
    • pentru 32% antreprenorii au vârsta cuprinsă între 45-59 ani
    • pentru 16% antreprenorii au o vârstă de peste 60 de ani

Daca peste 100.000 de societati comerciale detin un actionar majoritar persoana fizica cu varsta de peste 60 de ani, este firesc sa ne intrebam cine va prelua businessul dupa retragerea lor.

Care sunt variantele posibile de retragere al unul antreprenor? Intr-o enumerare neexhaustiva am putea spune:  (1) vanzarea afacerii catre un investitor strategic (adica unul din acelasi domeniu de activitate), sau (2) vanzarea afacerii catre un investitor institutional (adica un fond de investitii specializat in investitii si nu neaparat in obiectul de activitate al firmei supuse vanzarii) sau (3) preluarea afacerii de catre mostenitori sau (4) preluarea afacerii de catre ceilalti actionari sau/si de catre management, sau (5) listarea la bursa, (6) fuziunea sau, nu in ultimul rand (7) lichidarea afacerii.

Observam ca alternativele sunt destul de variate dar niciuna dintre ele nu este foarte simpla si nu se realizeaza peste noapte.

Hai sa luam de exemplu varianta ca afacerea sa fie preluata de mostenitori. Este oare una viabila si general aplicabila? Pentru ca pare a fi cea mai simpla. Eu cred ca nu reprezinta o solutie infailibila in conditiile in care nu toti copiii de antreprenori au talentul parintilor lor. Mai mult este posibil ca acestia sa nu isi mai doreasca sa traiasca ce au trait parintii lor in conditiile in care ei au crescut avand tot ce le trebuie si nu mai exista aceeasi motivatie ca a inaintasilor.

Exista o anecdota care spune ca un chelner il intreaba pe un om de afaceri celebru care i-a lasat bacsis 10 dolari, cum isi explica faptul ca fiica omului de afaceri i-a lasat bacsis 500 de dolari? Acesta i-a raspuns: Pentru ca tatal ei este mult mai bogat decat tatal meu.

In emisiunea viitoare vom discuta si despre pasii necesari pentru ca antreprenorii sa tina sub control acest proces de retragere.

Pana atunci, toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *