Veridice 140 – Despre antreprenori și antreprenoriat (2)

Te nasti sau te educi ca antreprenor?

Bine v-am regasit,

Am incheiat editia de saptamana trecuta, in care am dat startul unei serii de emisiuni dedicate antreprenorilor si antreprenoriatului, cu intrebarea: pentru a deveni antreprenor de succes, te nasti cu aceasta calitate sau te educi?

Statisticile ne indica, de exemplu, ca cei mai mulţi întreprinzători din România au pregătire superioară (63,96%), 5,93% au absolvit masteratul, 3,38% au urmat diferite studii postuniversitare şi 0,82% au doctoratul si, in acelasi timp, ca exista o  disponibilitate scăzută a oamenilor de afaceri români pentru perfecţionarea prin training.

(sursa  Carta Albă a IMM-urilor, realizata de Consiliul Naţional al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania)

Acest lucru confirma faptul ca multe dintre afacerile antreprenoriale din Romania au fost, si inca o parte dintre ele mai sunt, conduse, din intinct. Dupa reguli stabilite de catre antreprenori. Pentru ca antreprenorii si-au asumat riscul. Si vreau sa amintesc aici o regula economica importanta care trebuie avuta in vedere de catre antreprenori: castigurile asteptate sunt direct proportionale cu riscurile asumate. Orice asteptare inversa va conduce cel mai probabil la esec. Un exemplu pe care l-as aminti aici a fost fenomenul tip Caritas, in care au existat asteptari foarte mari la nivel de castig, peste riscul asumat prin sumele investite.

Revenind la reguli, cred ca un business de succes nu poate fi realizat fara elaborarea si respectarea unor reguli. Cred ca acum multe companii antreprenoriale din Romania se afla in faza  in care ar fi benefic sa treaca de la un management empiric la unul bazat pe reguli, sau, altfel spus, de a admite si a testa ca businessul se poate desfasura si fara interventia antreprenorului in fiecare moment al vietii sale. Aceasta cale va ajuta afacerile antreprenoriale sa faca fata crizelor care sunt inerente oricarei afaceri si despre care vom vorbi in emisiunea urmatoare.

Revenind la „dilema” noastra – daca te nasti antreprenor sau de educi ca sa devii antreprenor, eu cred ca pentru un antreprenor de succes este nevoie de un mix intre cele doua. Nu cred ca poate deveni un antreprenor de succes o persoana cu mult talent nativ, dar deloc educata in acest domeniu, la fel cum nu cred ca doar cursurile pot transforma pe cineva netalentat intr-un antreprenor de succes.

Pe scurt, este nevoie de cate  putin din fiecare. Iar educatia continua este strict necesara in aceasta era in care tehnologia ne-o ia mereu inainte, iar daca nu reusim sa o stapanim, exista riscul foarte mare sa pierdem lucrurile de sub control atat la nivel de business individual, cat si la nivel de societate.

Pana saptamana viitoare, va doresc sa va fie bine!

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *