Veridice 122 – Popririle

Extindem astăzi aria discuţiilor şi vorbim despre popriri, o acţiune din ce în ce mai prezentă din partea Fiscului pe care mulţi încă o mai numesc „oprire”.

Despre ce e vorba, mai exact? Fiscul constată că avem restanţe la plata unor taxe, impozite, amenzi etc şi emite titluri executorii, adică celebrele popriri, pe care le transmite atât angajatorilor, cât şi tuturor băncilor la care persoana poprită are conturi. Lipseşte însă de multe ori debitorul din acest lanţ.

Când fiscul „uită să anunţe”, debitorul află cel mai des de la bănci faptul că i-au fost blocate conturile pentru o restanţă anunţată de ANAF. Iar de aici încep problemele.

Indiferent de cuantumul datoriei, in cele mai multe situatii, contul este blocat în totalitate. Fiscul nu se intreaba cum iti desfasori in continuare activitatea si viata, cand suma poprita este mai mica decat disponibilul din cont. Băncile ar putea face plata în numele datornicului, evident în schimbul unui comision, dar ce se întâmplă când conturile sunt deschise la bănci diferite?

Datornicul e obligat să meargă la Fisc, să facă dovada plăţii, iar mai apoi să meargă la fiecare dintre băncile unde are conturi şi să ceară ridicarea popririi. Dacă află că mai multe bănci au plătit aceeasi datorie către fisc, tot în sarcina lui cade să se întoarcă la administraţia fiscală şi să ceară fie restituirea banilor, fie compensarea cu alte datorii.

oate acestea se întâmplă în era tehnologiei, în anii în care s-a tot discutat despre prevenţie cât şi de evidenţa electronică a popririlor, dar până acum nu s-a făcut nimic.

Actualul Guvern promite că repară toate bâlbâielile fiscale şi a început cu formularul 600. Apoi ar urma sistemele informaţice ale ANAF.

Când vor ajunge la acest capitol, poate descoperă o soluţie prin care o poprire de 100 de lei să blocheze în cont doar 100 de lei şi nu 1000 de lei dacă această sumă este disponibilă. Şi încă una prin care să trimită întâi un preaviz cu un termen de plată, şi abia în al 13 lea ceas să treacă la poprire.

Atât pentru astăzi. Vă dau întâlnire şi săptămâna următoare la Veridice, ne găsiţi şi pe facebook. O seară bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *