Veridice 116 – Impozitul pe clădiri (PJ-N) partea a 3-a

In ultimele doua episoade am vorbit despre impozitele pe cladirile persoanelor juridice, particularizand cladirile rezidentiale. Vom continua astazi vorbind despre cladirile nerezidentiale ale companiilor.

Valorile impozabile, asa cum am mai precizat au reprezentat pana in 2016 valorile de inventar ale cladirilor, care au cuprins sau valorile de intrare in evidentele contabile, sau valorile recalculate in urma actiunii de reevaluare. Metodolgia de reevaluare era specifica evaluarii pentru inregistrarea in situatiile financiare.

Odata cu noile prevederi din Codul Fiscal, pentru valoarea impozabila a cladirilor exista o metodologie distinct prevazuta de standardele de evaluare in vigoare, care prezinta unele diferente fata de metodologia anterioara.

Din aceste considerente valorile impozabile ale cladirilor pot fi diferite de valorile de inventar contabile, fiind atat superioare cat si inferioare acestora. Ce este sigur, este faptul, ca odata cu noua metodologie, baza impozabila devine mult mai stabila, valorile nemaifiind influentate de proceduri contabile sau de evolutia afacerii deservita de cladirile repective. Precizez din nou ca toate aceste consideratii sunt valabile atata vreme cat in Romania vom impozita cladirile distinct de terenurile pe care se afla.

Revenind la impozit, sa discutam acum despre cotele de impozitare care acum sunt stabilite de catre consiliile locale din intervalul 0,2-1,3%, fiind coborata limita superioara care in varianta anterioara a codului fiscal era de 1,5%. Evident ca asa cum am mai precizat cotele pot sa difere de la localitate la localitate si reprezinta un instrument aflat la dispozitia autoritatilor locale.

In rezumat, pentru companii nu a reprezentat o noutate faptul ca reevaluandu-si cladirile o data la trei ani pot sa isi mentina cotele de impozitare fara sa plateasca o cota majorata penalizatoare. Noutatea a provenit in esenta din faptul ca, au fost tratate diferit cladirile rezidentiale care le apartin, ca rezultatele evaluarii nu mai sunt inregistrate in situatiile financiare si ca pot fi evaluate si doar o parte dintre cladirile care constituie o categorie de active. O alta noutate a reprezentat-o faptul ca in loc de un singur raport de evaluare pentru raportare financiara, sunt necesare atatea rapoarte de evaluare, in cate unitati administrativ teritoriale sunt amplasate cladiri ale acestora.

Companiile au fost obisnuite cu actiunea de evaluare si relatia cu evaluatorii. Avand in vedere insa noutatile aparute dupa 2016 cat si faptul ca persoanele fizice care detin cladiri nerezidentiale trebuie sa realizeze rapoarte de evaluare, voi vorbi in episodul viitor, adica la inceputul anului viitor, despre aspectele importante privind relatia dintre contribuabili si evaluatori.

Va doresc un sfarsit de an plin de Valoare si un 2018 asa cum va doriti sa fie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *